Tjuvarna ertappades – på taket

Männen ertappades på taket efter att ha försökt stjäla mobiltelefoner från butiken på Ingelstaområdet.

Männen ertappades på butikens tak.

Männen ertappades på butikens tak.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Norrköpings kommun2019-08-27 06:00

Det var under natten mot den 24 juli som inbrottslarmet utlöstes och polisen åkte till platsen. En av männen, som försökt springa från platsen för att sedan gömma sig bakom några kundvagnar, greps omgående.

Poliser som larmats till platsen berättade vid rättegången att de upptäckt att flera andra personer befann sig uppe på butiksbyggnaden. När man gick upp upptäcktes fyra män som låg tätt ihop och gömde sig längs takkanten.

En lucka var uppbruten och nere i butiken låg en kofot och större plastkasse. På taket fanns en klättersele, olika verktyg och handskar som togs i beslag.

Männen greps och kördes till polisstationen. I rättssalen erkände fyra av fem. De berättade att de hade brutit upp takluckan och att en av dem med hjälp av spännband firats ner i lokalen. Syftet var att få med sig mobiltelefoner, men de blev avbrutna av polisens sirener innan de hann fly med stöldgodset.

Den femte mannen hävdade dock att han inte hade varit inblandad i kuppen överhuvudtaget. Han skulle i stället ha befunnit sig på taket för att sova, "så att han skulle kunna söka jobba dagen därpå".

Männen – som samtliga är utländska medborgare – döms nu för försök till stöld. Fyra får villkorlig dom, men en av dem döms dessutom för en dieselstöld och får en strängare påföljd; två månaders fängelse.

Åklagaren yrkade under huvudförhandlingen på att tre av männen skulle utvisas. Tingsrätten bedömer dock inte att brottsligheten som de har gjort sig skyldig till är tillräckligt allvarlig för ett sådant straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!