Teaterchefen om hur teatern drabbas

Teaterchefen Nils Poletti är lättad efter att ha varit inne i teatern. "Inte alls så illa som i min grandiosa fantasi".

Här ser man hur ena delen av Östgötateaterns tak skadats av branden.

Här ser man hur ena delen av Östgötateaterns tak skadats av branden.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-08-29 18:59

– Jag trodde att det skulle vara mycket värre. Men nu när jag personligen varit inne i teatern känner jag till min lättnad att skadorna inte var i samma omfattning som i min fantasi. I min grandiosa fantasi stod hela teatern i lågor, säger teaterchef Nils Poletti. 

Han säger att teatern fortsätter repetera "Faust II" för att kunna ha premiär som planerat den 21 september.

– Vi repeterar precis som vanligt i ett reprum. Vi skulle inte vara på scen ännu, säger han. 

Han berättar att scenbygget till "Faust II" är väldigt avancerat. 

– Om vi inte kan spela i salongen är det svårt att flytta den komplexa scenografin, säger han.

Under torsdagseftermiddagen har han haft ett möte med fastighetsbolaget Norrevo. 

– I mitten av nästa vecka ska jag ha ytterligare möte med Norrevo, som ska titta på vilket saneringssätt som ska användas för att få bort röklukten i salongen. Efter det mötet vet jag mer, men just nu utgår vi från att vi kan ha premiär.

 Enligt Nils Poletti byggs det just nu ett nytt tillfälligt tak till den högra flygeln. 

 – Det byggs för fullt just nu och ventilationsanläggningarna är i full gång, säger han. 

Han är glad att polisen har slagit fast att branden orsakades av ett blixtnedslag. 

– Det känns jätteskönt att det var himmelska krafter. Det hade varit jobbigt om det hade varit ett elfel. För då hade man ju frågat sig hur resten av elledningarna ser ut

Det första evenemanget i huset efter branden skulle vara fredagens talkshow med skådespelaren Tobias Almborg i Café Gycklaren som ligger en trappa upp i Stora Teatern.

– Gycklaren är rökskadad. Det är mycket sot och vatten ifrån släckningsarbetet. Det går inte att vara där över huvud taget, säger Tobias Almborg.

På torsdagens krismöte efter branden bestämde teatern att fredagen talkshow istället flyttas till Östgötateaterns nya scen,  X-scenen, på Repslagaregatan.

– Det känns som rätt beslut med tanke på att det är slutsålt. Det hade varit väldigt tråkigt att ställa in, säger Tobias Almborg.

– När något chockartat sker känns det också lite skönt att jobba och göra något av situationen istället för att stå handfallen.

Bland fredagens gäster finns bland andra artisten Anders "Moneybrother" Wendin, skivaktuella punkbandet 23 Till från Norrköping samt Lotta Ramel, en av skådespelarna i höstens första stora premiär "Faust II".

"När något chockartat sker känns det skönt att jobba och göra något av situationen" säger skådespelaren Tobias Almborg som på torsdagen fick sätta fart för att flytta sin talkshow till nya X-scenen.
"När något chockartat sker känns det skönt att jobba och göra något av situationen" säger skådespelaren Tobias Almborg som på torsdagen fick sätta fart för att flytta sin talkshow till nya X-scenen.
Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!