Ta tillbaka brittiska veckorna

Det är skakigt i Rådhuset just nu med "affärer" och allmänt tjafs. Den verkligt stora kommunala skandalen talas det dock tyst om.

Norrköpings kommun 3 september 2019 08:00

Var tog de brittiska veckorna vägen? Ett då och då återkommande inslag i Norrköping under den period som man med fördel kan kalla för "förr i tiden" med en lite elegant svepande beskrivning. Under några dagar, upp till en hel vecka, blev det Storbritannien för hela slanten på gator, torg, krogar, butiker och idrottsanläggningar i stan. Undertecknad var med om två, våren 1973 och hösten 1985.

Så försvann de bara. Upphörde. Motades bort. För en sann anglofil, som gärna skulle köra brittiska veckor året om i Norrköping, är det givetvis ingenting mindre än en skandal. Många åren av tystnaden gnager.

Brittiska veckan i september 1985 kulminerade med att prinsessan Margaret kom på besök. Hon stannade visserligen bara ett par timmar, men hann ändå sprida lite flärd från det brittiska kungahuset innan hon skjutsades vidare i en Rolls Royce som lånats in från Tyskland. 

Brittiska veckan i maj 1973 var tuffare, tyckte vi nördiga smågrabbar. Mest för att fotbollslaget Coventry City kom till Idrottsparken. Ett klassiskt engelskt bonkalag, sju-åtta mittbackar i startuppställningen, som vi lärt oss känna igen via Tipsextra. Efter matchen (Coventry vann) jagade vi autografer. Jag ville helst åt målvakten, Bill Glazier, och lyckades tjata till mig hans namnteckning. Han fick dock inte spela. Mot IFK stod reserven Neil Ramsbottom.

Härmed kräver NT Nostalgi de brittiska veckorna åter. Vem drar igång debatten i rådhuset?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa