"Syftet är att försvara välfärden"

Överskottsmålen kan periodvis tas bort helt. Det är en av nyheterna i det nya finanspolitiska ramverk som Kvartetten kommit överens med Miljöpartiet om.

Mia Sköld (MP) och Lars Stjernkvist (S) skriver under förslaget till finanspolitiskt ramverk och finanspolitiska mål.

Mia Sköld (MP) och Lars Stjernkvist (S) skriver under förslaget till finanspolitiskt ramverk och finanspolitiska mål.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-09-27 21:00

Det drar ihop sig till budgettider i kommunfullmäktige. På måndag presenteras bland annat Kvartettens budgetförslag. Men redan under fredagen presenterades ett samarbete som gör att budgeten har goda förutsättningar att klubbas igenom med en majoritet. 

– Kvartetten och Miljöpartiet har kommit överens om ett förslag till ett nytt finanspolitiskt ramverk och finanspolitiska mål. Det betyder att vi har en bred politisk majoritet kring vilka principer som ska gälla långsiktigt för budgeten, säger Lars Stjernkvist (S).

– Jag vill förtydliga att vi är överens om ramverket. Budgeten lägger Kvartetten för sig. En viktig princip i ramverket är att det fortfarande ska finnas ett överskottsmål (att det finns pengar sparade till framtida investeringar). Men nu med det nya finns möjligheten att nästan ta bort det målet (ungefär 2 procent) under besvärligare tider. Jag vill betona att det här inte betyder att överskottsmålen tas bort. På sikt måste de finnas där för att vi ska vara väl rustade, säger oppositionsrådet Mia Sköld (MP).

Lars Stjernkvist eller Mia Sköld vill inte svara på om Miljöpartiet har fått igenom saker i Kvartettens budget som gjort att de kunnat stödja det nya ramverket.

– Det här får vi återkomma till på måndag, säger Mia Sköld.

Varför behövdes ett nytt ramverk?

– Vi kommer att behöva fortsätta att spara, i snitt 2,5 procent i varje nämnd. Men för att kommunen långsiktigt ska klara sina viktigaste uppgifter, skolan och äldreomsorgen, är det viktigt att vi har det här utrymmet, säger Mia Sköld.

– Det har stått klart länge att ramverket behöver ändras. Ska vi klara välfärden så blir det nödvändigt att sänka eller nästan ta bort överskottsmålen ett tag. Tills vi ser att ekonomin blir ljusare. Att vi kan göra så här betyder att vi inte behöver spara lika mycket. Att vi haft överskottsmålen gör att vi ligger bättre till i dag, säger Lars Stjernkvist.

Det är tänkt att det nya finanspolitiska ramverket ska tas upp på kommunfullmäktige i oktober. Om majoriteten röstar för det kommer det att börja gälla från då. 

Förutom möjligheten att sänka överskottsmålen kommer budgeten att beslutas under våren och inte som i dag under hösten. Det här skulle gälla från och med 2021 års budget. 

I förändringarna finns också ett längre perspektiv. Budgetplanerna i dag är på fyra år. Nu vill man lägga till ytterligare tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!