Svedahl: Det är klart att det är ett bakslag

Reidar Svedahl har inte gett upp hoppet om ett nytt slakteri och 160 jobb i Norrköping.

Reidar Svedahl har inte gett upp hoppet om ett nytt kycklingslakteri i Norrköping.

Reidar Svedahl har inte gett upp hoppet om ett nytt kycklingslakteri i Norrköping.

Foto: Calle Slättengen

Norrköpings kommun2019-10-08 18:00

Det har gått grus i maskineriet för det nya kycklingslakteriet i Norrköping. Det finns nu stor risk för att det inte blir något slakteri och några nya jobb till kommunen.

– Det känns alltid trist och tråkigt när företag som vill etablera sig i Norrköping inte tillåts göra det. Men vi måste ju följa lagarna. Miljöskyddslagarna är ju nationella, till viss del även bestämda av EU, och dem kan vi ju som politiker i Norrköping inte påverka, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Är det inte bra att Norrköpingsborna skyddas från stora utsläpp av fosfor och kväve?

– Miljöskyddslagarna är till för att skydda djur, människor och naturen. Men min uppfattning är att det ibland kan bli lite överdrivet. Det är många "kanske", "tänk om" och "eventuellt".

Än har Reidar Svedahl dock inte kastat in handduken.

– Det är klart att det här är ett bakslag. Det är upp till företaget att bestämma om överklagan, men om de gör det kommer vi hjälpas åt och se om det finns någon annan lösning på hur vattnet kan renas.

– Man ska komma ihåg att när det gäller domar så handlar det om tolkningar. Jag har sett ärenden som fått nej av Mark- och miljödomstolen överklagats och sedan fått ja av Mark- och miljööverdomstolen.

Norrköpings kommun har redan reserverat en åker för slakteriets räkning. Enligt sin ansökan skulle det Motalabaserade företaget Raket Utvecklings AB skapa upp till 160 nya jobb.

– Det är en bra affär för Norrköping. Kyckling kommer att ätas många år framöver, säger Reidar Svedahl.

Karta: Händelö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!