Stort behov av nya lokaler kommande år

Norrköping växer och behovet av nya lokaler kommer att öka. Främst handlar det om nya skolor och förskolor.

Marie Alm, lokalstrateg, presenterade lokalförsörjningsplanen på kommunfullmäktige. Behovet av nya lokaler kommer att öka kommande år, främst skolor och förskolor.

Marie Alm, lokalstrateg, presenterade lokalförsörjningsplanen på kommunfullmäktige. Behovet av nya lokaler kommer att öka kommande år, främst skolor och förskolor.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-10-14 20:16

Kommunfullmäktiges möten duggar tätt i oktober. Under måndagskvällen var den stora frågan lokalförsörjningsplanen, under ett kortare fullmäktige, innan nästa veckas väntade långmangling när budgeten ska antas.

Antalet invånare i Norrköpings kommun väntas öka och för att möta det ökade behovet av kommunal service, har kommunen en långsiktig planering över vilka lokaler som kommer att behövas. Lokalförsörjningsplanen ska ses som ett styrande verktyg över framtida budget- och planeringsarbete för politiker och tjänstemän. Planen sträcker sig över åren 2020-2027.

Totalt sett är statistikernas prognos att alla åldersgrupper kommer att öka i Norrköping. Den största utmaningen finns i de yngre åldersgrupperna, vilket ställer krav på antalet skolplatser. Därnäst kommer lokaler för vård och omsorg, med tanke på den åldrande befolkningen. Den tredje posten är lokaler för kultur och fritid. Det finns stora behov av fullstora idrottshallar, isytor och simbassänger.

– Det bor 40 000 personer i innerstaden i Norrköping och det finns en idrottshall, finns det ens plats för att bygga nya hallar i innerstaden?, frågar Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Marie Alm, lokalstrateg på kommunen, svarar att man har tittat på olika förslag och att Dagsbergsfältet är en av platserna man kan tänka sig.

– Utbildningskontoret och kultur- och fritid har en dialog, tanken är att hallarna ska nyttjas av skolorna dagtid och av fritidsverksamhet på kvällarna, säger Marie Alm.

Sophia Jarl (M) tycker att önskelistan på lokaler från kontoren är för lång och efterlyser större överensstämmelse mellan önskelistan och prognoserna.

– Jag anser att kommunen inte behöver bygga alla lokaler. Jag saknar en dialog med de privata aktörerna på marknaden men i den här kommunen utgår man från att kommunen ska bygga allt själv, säger Sophia Jarl.

– Kommunen har ett lagstadgat krav att det ska finnas kommunal skola för den som vill ha det. Sen är det bra att det finns fristående alternativ för dem som väljer det, för då kan vi minska vår kostym. Vi kan ha med i våra övergripande planer att privata aktörer tar en del, men vi kan inte räkna med det, säger Lars Stjernkvist (S).

Lokalförsörjningsplanen är ett levande dokument som ska uppdateras minst en gång om året. Den kommer att uppdateras direkt efter att kommunfullmäktige antagit budgeten om en vecka.

Olle Johansson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, frågade om det finns ytor att bygga idrottshallar på i innerstaden.
Olle Johansson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, frågade om det finns ytor att bygga idrottshallar på i innerstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!