Stora mängder exklusiva kläder stals

31-åringen erkänner att han köpt kläder, men inte stulit dem. Nu åtalas han för grov stöld.

Exklusiva kläder till ett värde av 460 000 kronor stals vid inbrottet i en butik i Norrköping.

Exklusiva kläder till ett värde av 460 000 kronor stals vid inbrottet i en butik i Norrköping.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-09-06 06:00

Tjuvarna slog till mot en klädbutik på Drottninggatan en natt i februari förra året. Exklusiva kläder till ett värde av cirka 460 000 kronor stals. 

Gärningsmännen tog sig in i butiken genom att krossa skyltfönstret med en stenplatta. Väl inne i butiken lastade man ned ett stort antal dyra plagg i svarta sopsäckar.

Nu åtalas en 31-årig man för grov stöld alternativ grovt häleri.

I samband med att inbrottet skedde såg flera vittnen hur tre män krossade rutan, lastade in kläderna och försvann i väg i en personbil. Man lade märke till bilmodell och registreringsnummer.

En polispatrull fick syn på den aktuella bilen någon dag senare och såg bland annat två män gå in i en trappuppgång. En av dem, 31-åringen, togs sedan in på förhör.

I förhöret uppgav den misstänkte att värdet på de tillgripna kläderna inte stämmer. Han hävdar att han vet detta då han hade tänkt köpa alltihop. Han berättade senare var de stulna kläderna kunde återfinnas och på den utpekade platsen hittades mycket riktigt flera svarta sopsäckar med stora delar av stöldgodset i.

Polisen tog även in den bil som man misstänker användes vid brottet. Den ägs av en släkting till den nu åtalade 31-åringen. Där hittade man två plagg, av samma märke som säljs i den inbrottsdrabbade butiken. I bilen hittade kriminaltekniker även små glasbitar som enligt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) "i någon mån härrör" från glaset i det krossade skyltfönstret.

NFC körde också en DNA-koll på det material som fanns på sopsäckarna som stöldgodset hittades i. Det blev då träff på en annan man – en 34-åring. Han hävdar dock att han inte har varit inblandad i stölden. Däremot har han blivit erbjuden att köpa kläderna och tittat på dem. I samband med det ska hans DNA ha fastnat på säckarna. Han valde dock att inte köpa kläderna då han säger att han inte vill hålla på med kriminalitet.

I samband med ett förhör, där 31-åringen delgavs misstanke om grov stöld, så uppgav han plötsligt att han erkände. Dock inte själva stölden, utan att han haft en påse med stulna kläder i bilen. Dessa ska han ha köpt av en bekant som han inte vill uppge namnet på. 31-åringen hade hört på stan att snacket gick att en kille hade kläder att sälja och han köpte då en kappa och en halsduk för 500 kronor.

31-åringen åtalas även för brott mot knivlagen. Detta sedan polisen hittat en fjäderbatong i den bil han körde när han stoppades för kontroll vid ett annat tillfälle. I det fallet erkänner 31-åringen brott.

I nederkant av bilden ses den stenplatta som kastades genom butikens fönster.
I nederkant av bilden ses den stenplatta som kastades genom butikens fönster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!