Stora ekonomiska utmaningar väntar kommunen

Under tisdagen och onsdagen går kommunstyrelsen igenom budgetläget. Summa summarum är prognoserna dystra.

Under kommunstyrelsens budgetdagar presenteras stora ekonomiska utmaningar.

Under kommunstyrelsens budgetdagar presenteras stora ekonomiska utmaningar.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-08-27 19:30

Lars Stjernkvists hälsade välkommen till kommunstyrelsens budgetdagar med orden att det var länge sedan kommunen haft ett så här besvärligt ekonomiskt läge: 

– Vi har bjudit in alla partier för att diskutera de ekonomiska utmaningarna vi står inför. Det gjorde vi även förra året, men i år kommer vi göra det med extra energi och tydlighet. Vi i kvartetten ser att det blir otroligt svårt att klara en anständig nivå i vård och omsorg och samtidigt behålla de finansiella målen.

Kommunen avsätter pengar till långsiktiga investeringar, till exempel större byggprojekt eller Ostlänken. Förra året skrevs de finansiella målen ner med hälften. Lars Stjernkvist vill än så länge inte uppge några siffror för hur det blir i år, för att inte föregå diskussionerna med de andra partierna.

– Vi ska sätta oss tillsammans imorgon, men det kommer att bli flera samtal, vi behöver komma överens om mer långsiktiga finansiella mål, säger Lars Stjernkvist.

Ekonomidirektör Petter Skill presenterade långtidsprognoser, fram till 2026, som visar att Norrköping kommer att ha ett underskott på 1,2 miljarder kronor – i bästa fall. En parallell budget med ett värsta tänkbara scenario visar ytterligare 300 miljoner kronor i underskott.

– Det är en tuff situation framöver och det finns inga direkta lösningar. Det kommer att krävas en ny typ av finansiering, säger Petter Skill och fortsätter:

– Så här osäkra förutsättningar har vi inte haft förut. Vi kommer från några år med besparingar i nämnderna, men det kommer fortsätta. Driftsbudgeten kommer att se tuff ut under lång tid framöver.

Ekonomidirektör Petter Skill berättar att det är ett tufft ekonimiskt läge framöver.
Ekonomidirektör Petter Skill berättar att det är ett tufft ekonimiskt läge framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!