På torsdagen första skolveckan skulle Sol Roos hämtas med färdtjänst efter skolan strax efter 15. Men två timmar senare hade taxin som skulle ta henne hem till Ringarum fortfarande inte kommit. Bonuspappan Stefan Andersson fick åka till Enebyskolan I Norrköping för att hämta Sol som har en liten cp-skada och är rullstolsburen.
– Det här är skrämmande och gör mig så förbannad, men som tur är tar skolpersonalen ett stort ansvar, säger Stefan Andersson.
Sols assistent i skolan, Henrik Klefbäck, var kvar och väntade med henne. Under hans 22 år på skolan har han sett en påtaglig försämring av färdtjänsten.
– Förr kunde vi ringa och be dem hämta senare om till exempel en skolaktivitet drog ut på tiden. Men det har successivt blivit sämre. Nu är det under all kritik, tycker han.
Inte förrän tre timmar efter beställd tid kom taxin. Det var inte enda gången under första skolveckan som Sols taxi inte höll tiden. De andra två dagar som hon åkte taxi den veckan var förseningarna 40 minuter och en timme.
– Det är katastrof. Man kan inte heller göra något av tiden medan man väntar. Jag kan inte ens gå på toa, för när taxin väl kommer är det alltid väldigt bråttom, säger Sol.
– Det här påverkar oss så mycket och Sol blir jättetrött. Det är bara tur att hon inte haft tider för läkarbesök eller habilitering att passa, säger mamma Jenny Roos.
– Man skulle önska att de åtminstone kunde informera oss om förseningarna, fortsätter hon. Jag jobbar med järnväg och där informerar vi om varje minuts försening. Men här finns ingenting.
Problemen har fortsatt, och familjen tvingas hela tiden ha en egen backup-plan. Jenny Roos har varit i kontakt med färdtjänstens beställningscentral, men upplever att ingen tar ansvar.
– De skyller på varandra och man får inte ordentliga svar från någon. När jag har frågat om vi vågar lita på att Sol över huvud taget kommer hem efter skolan svarar de bara: "Det kan inte vi svara på. Det är taxibolagen som inte har tillräckligt med bilar."
– Det skapar en oro varenda dag. Vi vet inte om det ska fungera, säger Stefan Andersson.
Vi har även varit i kontakt med en mamma i Norrköping som vill vara anonym. Hennes tioårige son har svårt att kommunicera och talar teckenspråk.
– Allvarligast är att han vid två tillfällen inte hämtades av färdtjänsten på sin skola i Linköping. Hans pappa fick ställa lastbilen som han kör och hämta honom, berättar hon.
– I morse (läs måndag morgon) var vår son jättenervös och ville inte åka till skolan. Han är rädd att ingen kommer och hämtar. Eller att han ska bli avsläppt på fel plats. Det är en stor oro för ett barn som inte heller kan kommunicera som andra.
Vid två tillfällen har pojken inte blivit hämtad av färdtjänsten på morgonen. Föräldrarna har fått ta ut tre semesterdagar de två första skolveckorna och har arbetat hemifrån för att lösa situationen. Men i fredags var det inte möjligt och sonen fick vara hemma ensam.
– Det är inte alls vad man vill som förälder. Men vi fick hjälp av en granne som tittade till honom.
Mamman vittnar om att färdtjänsten även har missat när resor har avbokats, har åkt till fel adress och slagit in bomkörningar – trots att de har stått och väntat.
– Det är totalt kaos. De vet inte vart de ska, de hämtar och släpper av barnen på fel ställe och vid fel tid. Vi är jätteoroliga och helt förtvivlade, vad ska vi ta oss till?