Skyddsombud stängdes av från sitt jobb

En av de två anställda som slagit larm om missförhållanden på ett LSS-boende har nu stängts av från sin tjänst. Det rör sig om ett lokalt skyddsombud.

Norrköpings kommun 10 september 2019 20:00

Efter att vi skrivit om de anställda som slagit larm om missförhållanden för både personal och brukare på sin arbetsplats ska en av dem ha fått ett samtal från en överordnad. 

– Han sa att han hade en telefon med en massa olämpliga sms som jag skulle ha skrivit till brukare. Han sa att han skulle stänga av mig upp till 30 dagar. Och jag skulle heller inte få kontakta min arbetsplats eller någon annan enhet, berättar den anställde. 

Det ska alltså handla om flera icke underskrivna textmeddelanden som skickats från en arbetsmobil som hela arbetsgruppen haft tillgång till. Några bevis för att de skickats av just den här anställde ska inte ha presenterats under telefonsamtalet, och inte heller vid den fackliga förhandlingen om avstängningen. 

– Jag har ingenting att dölja. När ett sms skickades var jag inte ens i tjänst. Vid ett annat tillfälle var vi flera som var i tjänst. Ändå är bara jag avstängd, säger den anställde. 

Hans förklaring är att han är skyddsombud och har efterlyst förändringar på arbetsplatsen. 

– Allt var väldigt lugnt tills den dagen då jag blev vald till skyddsombud. Det är det som är mest obehagligt, säger den anställde. 

Att han berättat om missförhållandena för oss ser han också som en förklaring. 

– Jag är helt hundra på att det har ett samband med att vi gick till media, säger han. 

Kollegorna på arbetsplatsen har berättat att en chef informerat om avstängningen, men utan att ange någon orsak. 

– Jag blir utpekad som en brottsling för något jag inte har gjort. Jag känner mig också smutskastad inför mina kollegor. Jag kommer att gå vidare med det här, säger han. 

Vad säger dina kollegor om stämningen på arbetsplatsen efter det här? 

– Alla är rädda nu. De vet ju inte varför jag blivit avstängd, säger han. 

Fackföreningen Vision har vid förhandlingen reserverat sig mot avstängningen, och begärt en skyndsam utredning. De kommer också att göra en egen bedömning av ärendet. 

– Vi ser alltid allvarligt på ärenden där en medlem blir avstängd från sitt arbete. Är det dessutom ett förtroendevalt skyddsombud så blir vi så klart oroliga, och det har vi påtalat för arbetsgivaren. Om vår medlems fackliga roll har något med avstängningen att göra vet vi givetvis inte i nuläget, men skulle det vara så är det mycket allvarligt, säger Kent Andersson, huvudskyddsombud och förhandlare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa