Skulle köpa trumset – rånades brutalt

En 20-årig man döms för att ha rånat en annan man under pistolhot. Enligt tingsrättens dom lockades rånoffret till Norrköping med ett trumset som lagt ut till försäljning.

Norrköpings kommun 30 september 2019 06:00

Det var i april förra året som 20-åringen lade ut annonsen, en man nappade och körde sedan ner från Stockholm tillsammans med sin pappa för att slutföra affären.

Men när de anlände till villaområdet blev de i stället rånade av 20-åringen, som var beväpnad med en pistol.

Vid ett tillfälle ska 20-åringen ha tryckt vapnet mot pappans hals och räknat ner från tre innan han skulle avfyra. Sonen satte sedan över 8 500 kronor med hjälp av Swish.

Innan 20-åringen försvann från platsen sa han åt dem att han skulle "hitta dem och döda dem om de åkte till polisen eller följde efter honom".

Efter rånet greps 20-åringen i sin bostad. Vid en husrannsakan hittades vapnet och narkotika.

Under rättegången förnekade han brotten, men Norrköpings tingsrätt går på åklagarens linje och dömer honom för rån, övergrepp i rättssak, vapenbrott samt ringa narkotikabrott. Rånet beskrivs som ”hänsynslöst och synnerligen rått”, men då man avgjort att pistolen inte varit laddad anses det inte som grovt.

20-åringen döms även för att ha hotat en skolvärd med kniv efter att denne sagt åt honom att släcka sin cigarett på grund av rådande rökförbud.

Straffet för brotten bestäms till två års fängelse. 20-åringen ska även betala skadestånd på 37 500 kronor till pappan och 36 000 kronor till sonen. Skolvärden tilldöms 5 000 kronor.

Det beslagtagna vapnet samt narkotikan förklaras förverkad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa