Skolan flyttade och satsar på rörelse

Norrköping fria läroverk satsar på nya lokaler med ett uttalat mål. Fler ska röra sig – på både raster och lektioner.

Alma Emanuelsson Vretander med skivstången.

Alma Emanuelsson Vretander med skivstången.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-09-30 08:30

Till terminens start flyttade skolan från Dragsområdet till de nyrenoverade lokalerna på 3 100 kvadratmeter över tre våningar på Kvarngatan. I lokalerna fanns tidigare en skola och ett tryckeriföretag, men de har renoverats och gjorts om inför hösten.

Utanför lektionssalarna finns breda korridorer som ger utrymme för annat än att sitta stilla. Här finns bordtennisbord, boxningssäck, väggbarr, fotbollspel och ergonomiska bollar att sitta på – allt för att eleverna ska kunna aktivera sig mellan lektionerna.  I de tidigare skollokalerna fanns inte de möjligheterna. Eleverna blev trötta och sittande eller drog ner på stan, förklarar rektorn Jessica Hallberg.

– Det märks tydlig skillnad. De blir gladare helt enkelt.

Skolan startades 2013 och konkurrensen om eleverna är hård bland skolorna.

– Det finns många utbildningsplatser i Norrköping då kullarna har varit mindre en tid, men nu börjar det se annorlunda ut. Vi har fyllt flera program, men har fortfarande några platser kvar på andra, säger hon.

Jessica Hallberg säger att det finns andra skolor i Norrköping med olika idrottsprofiler, men ingen som verkligen tar fasta på vinsterna med träning och har ett koncept som genomsyrar hela skolan.

Där vill Fria sticka ut.

– Forskningen visar att rörelse ger ökade förutsättningar för lärandet och vi mäter elevernas kunskapsutveckling. Vårt mål är att få en ökning på tio procent jämfört med elevernas grundskolebetyg. Det är rimligt. Min känsla är att träning hjälper till, säger Jessica Hallberg.

Från Vammarskolan i Valdemarsvik är Alma Emanuelsson Vretander van med pulsprojektets 20-minuterspass tre gånger i veckan. Hon valde barn- och fritidsprogrammet på skolan.

Hon spelar fotboll i Lindö FF, tränar mycket och tillhör de 40 procent av skolans 300 elever med frivilligt idrottstillval på 2,5 timmar per vecka, utöver de tre obligatoriska timmarna idrott och hälsa.

– Ett lyft. Större träningshall och fräschare omklädningsrum, tycker Alma efter eftermiddagens fyspass som gick ut på att leda styrkeövningar.

I gymdelen intill pustar Jesper Rosenberg ut efter intensivt trampande på en air bike.  

– Dagens syfte är mjölksyretålighet. Det var extremt jobbigt.  

Vad ger träningen för skolarbetet?

– Jag är mycket piggare på lektionerna, kan hålla fokus i stället för att bli trött och flamsa. Jättestor skillnad. Mina betyg har gått upp med nästan en hel nivå, svarar Jesper.

Mellan lektionerna är pingisbordet flitigt utnyttjat.
Mellan lektionerna är pingisbordet flitigt utnyttjat.
Karta: Norrköping Fria Läroverk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!