Seniorgalan ska nå nya höjder i Norrköping

Seniorgalan vill lyfta sin gala till nya nivåer i Norrköping. "Vi vill komma närmare våra gäster", säger initiativtagaren Georgis Touma.

En galasmyckad Borgen fylldes av sång och glädje av nästan 1 500 personer under hela dagen, när Seniorgalan i Norrköping rullade ut mattan för sjunde året i rad.

En galasmyckad Borgen fylldes av sång och glädje av nästan 1 500 personer under hela dagen, när Seniorgalan i Norrköping rullade ut mattan för sjunde året i rad.

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2020-01-22 16:00

Nära 1 500 personer kom till Borgen under onsdagen och den sjunde Seniorgalan, som i god traditionell stil bjöd in med kaffe, bröd, musik, sång, värme och kärlek.

En nyhet mötte besökarna redan i dörren.

– Har du sett den här, frågar initiativtagaren Georgis Touma och räcker fram en enkät med sex frågor om seniorernas mående, intressen och hur ensamhet påverkar dem.

– Det är viktiga frågor. Jag vill försöka hitta nya vägar för att förbättra våra äldres vardag. Det finns så mycket mer att göra än att bara bjuda in till en gala en gång per år. Vi ska försöka komma de lite närmare och lite bättre med hjälp av deras svar, säger han.

Många stannade till på vägen och fyllde i enkäten.

Seniorgalan har med åren växt en bra bit utanför Norrköping och Östergötlands gränser. Onsdagens tre sittningar var nummer 75, 76 och 77 i ordningen från starten 2014 med stopp i Linköping, Motala, Västervik, Finspång, Södertälje, Katrineholm, Uppsala och Visby genom åren.

Framtiden kommer dock se lite annorlunda ut.

– Vi kommer koncentrera oss på Norrköping och Linköping nästa år. Det har blivit för tungt och för mycket jobb att få ihop det i för många städer. Jag vill försöka skapa något mer, som är lite närmare våra besökare. Vi behöver finnas där hela tiden – på ett eller annat sätt, säger Georgis.

– Alla våra seniorer kommer, precis som vanligt, bli inbjudna till en gala, som kanske sträcker sig över flera dagar på en och samma plats. Det blir enklare för alla inblandade.

Kvartetten Marianne och Carsten Aronsson samt Inger och Kennet Berg var på plats i Borgen den här dagen.

– Vi har varit här nästan varje år. Georgis gör ett fantastiskt jobb. Det är trevligt, tycker de fyra över en kopp kaffe på läktaren.

Seniorgalan fick också ett oväntat besök under förmiddagen, när elever från årskurs 1 på Skarphagsskolan tittade in i en galasmyckad Borgen under morgonen och ställde galans värd Ragnar Dahlberg och artisterna Åsa Sjöberg, Towe Widerberg och Roland Engdahl mot väggen med frågor och funderingar om dagen.

– Vilken musik tycker ni bäst om då? frågade Åsa Sjöberg och fick många blandade svar.

När Seniorgalan drog igång med Roland Engdahls toner ur trombonen lämnade 7-åringarna Borgen på ett led och lämnade över festen till seniorerna, men de kunde höra musiken på håll.

Deras tur kommer i en annan tid.

Karta: Borgen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!