Sanering av teatern har redan börjat

Redan dagen efter den svårsläckta branden inleddes en sanering av röklukten på Stora Teatern.

På fredagen hade en byggnadsställning monterats upp vid den högra flygeln som blev brandskadad efter blixtnedslaget.

På fredagen hade en byggnadsställning monterats upp vid den högra flygeln som blev brandskadad efter blixtnedslaget.

Foto: Mats Willner

Norrköpings kommun2019-08-30 19:00

Fredagsmorgonen blev betydligt lugnare för Stora Teatern än onsdagens blixtnedslag och torsdagens vindsbrand. 

– Vi har haft brandvakter på plats under natten, men det har inte hänt något att rapportera om, säger Pia Kronqvist, vd för Scenkonst Öst.

På fredagsmorgonen fanns en byggnadsställning på plats som en led i den kommande renoveringen. Vid branden förstördes delar av taket på den högra flygeln intill entrén. Material från taket plockades bort redan på torsdagen och bygget med ett nytt tillfälligt kunde påbörjas omgående efter det att släckningsarbetet var klart.

På fredagen inleddes även saneringsarbetet inne i byggnaden.

– Jag vet att man gjort en så kallad ozonsanering, vilket är en behandlingsmetod som används för att få bort röklukt, säger Pia Kronqvist.

Det är det kommunala fastighetsbolaget Norrevo och dess entreprenörsföretag Ocab som ansvarar för sanering och avfuktning.

– Det känns skönt att vi kan börja med huset med en gång. Vi har en bra dialog med Norrevo och vi delar intentionen om att arbetet ska gå så fort som möjligt.

Innan det gjorts en översyn av lokalerna är det svårt att veta när teaterverksamheten kan få tillbaka sin scen. I mitten av nästa vecka ska teaterchefen Nils Poletti ha ett ytterligare möte med Norrevo. Efter det mötet vet man förhoppningsvis mer om hur lång tid arbetet med teaterbyggnaden kommer att ta.

Från Stora Teaterns sida utgår man fortfarande från att premiären av "Faust II" kan ha premiär som planerat den 21 september.

Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!