"Saknar kompetens att fatta beslut"

En ickefråga enligt många – trots det blev böneutrop det som vållade mest debatt.

Darko Mamkovic fick inte med sig kommunfullmäktige i att införa förbud mot böneutrop i Norrköping.

Darko Mamkovic fick inte med sig kommunfullmäktige i att införa förbud mot böneutrop i Norrköping.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2019-09-30 21:05

"Onödigt", "Ickefråga", "slöseri med tid" och "inte på vårt bord". De flesta politikerna samlade i måndagens kommunfullmäktige var överens om att Sverigedemokraternas motion om förbud mot böneutrop i Norrköpings kommun inte var på sin plats.

När tunga ärenden som kommunrevisionens granskning och konsekvenser av minskade budgetramar av olika anledningar ej ledde till diskussioner så blev frågan om religionsfrihet en oväntad het debattfråga. Talarlistan tog aldrig slut och replikerna duggade tätt. Det förekom även diskussioner utanför talarstolen. 

– Under alla mina år tror jag aldrig jag hört så många som åberopat till bibeln eller Jesus, sa Lars Stjernkvist (S).

Även en besökare som satt på läktaren började lägga sig i debatten. Mannen blev vänligt men bestämt bortförd från sessionssalen i Rosen.

– Jag vädjar till alla. Håll er till ämnet, sa kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S) vid flera tillfällen.

I den ena ringhörnan fanns SD som hävdade att det var upp till kommunfullmäktige att stifta lagar. Därmed har man rätt att besluta om ett förbud mot böneutrop.

– Vad är det värsta som kan hända? Vi fattar ett beslut, sedan får en domstol avgöra om det var fel eller inte och vi rättar oss efter det, sa SD:s gruppledare Darko Mamkovic.

I den andra ringhörnan var de övriga politiska partierna, som med olika argument debatterade mot SD. Argumenten kopplades till bland annat religionsfrihet och att det inte var upp till kommunfullmäktige att besluta om böneutrop.

– Många tycker att det här är en onödig diskussion, det håller jag inte med om. Däremot är det våra riksdagsledamöter som stiftar lagar, sa Sophia Jarl (M).

Efter ett par timmar heta diskussioner så väntade en omröstning i frågan. Av de 85 ledamöterna så röstade 69 för ett bifall av kommunstyrelsens förslag att avslå motionen, 15 röstade för att man skulle gå emot kommunstyrelsens förslag, medan en ledamot avstod från att rösta.

– Den här debatten har klart och tydligt visat var de politiska partierna står i den här frågan. Det här handlar så mycket mer om än ljudnivå, det är en komplex fråga. Det här visar att kommunfullmäktige inte förstår eller saknar kompetens att fatta beslut. Ni är så okunniga, sa Darko Mamkovic bland annat under debatten.

– Jag vet inte vad som var ditt syfte, men du har lyckats då det finns mycket viktigare frågor att prata om, sa Monica Holtstad (L).

Det blev många heta diskussioner på gårdagens kommunfullmäktige i Rosen.
Det blev många heta diskussioner på gårdagens kommunfullmäktige i Rosen.
Karta: Trädgårdsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!