Norrköpings kommuns riktlinjer för kost inom den offentliga sektorn börjar få ett par år på nacken, så under 2020 kommer en ny riktlinje att tas fram. En grupp bestående av Karin Jonsson (C), Olle Johansson (S), Per Helgesson (M) samt Merja Willman, som är tjänsteman på kommunen, arbetar med frågan.
– Vi i Moderaterna vill att kosten ska vara svensk och närproducerad, efter det ekologisk. Tidigare var ekologiskt högre upp på listan, vi prioriterar ner det, säger Per Helgesson vid en pressträff på tisdagen.
Ett av argumenten som Moderaterna framför handlar om att Sverige behöver ökad självförsörjning av livsmedel, för att underlätta vid en eventuell kris. Moderaternas förslag om att kosten inom offentlig sektor ska vara svensk är ett led i att minska länets sårbarhet.
– I nuläget importerar vi mycket ekologiskt. Vi tycker att det är bättre med svenskt och säsongsbetonat. Man kanske inte ska äta tomater mitt i vintern, då är det bättre med morötter och palsternacka, föreslår Sophia Jarl (M).
Att styra om från ekologiskt till svenskt och närproducerat tror Moderaterna blir billigare.
– Men tanken med det här är inte att spara pengar. Vårt resonemang går ut på att förbättra maten för alla, säger Sophia Jarl.
Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat rött kött som cancerframkallande och Livsmedelsverket rekommenderar att man äter max 500 gram kött i veckan. Det motsvarar ungefär fyra tillfällen.
Varför har ni inte med vegetariskt i kostriktlinjerna?
– Moderaternas ståndpunkt är att det alltid ska finnas ett vegetariskt alternativ. Vi förespråkar inte en köttfri dag i veckan utan tycker att man ska kunna få kött, fågel, fisk eller vilt varje dag, säger Per Holgersson.
Per Holgersson är kommungruppsordförande för lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Norrköping. Han äger en gård på Vikbolandet som hans son driver. Men han anser inte att det är problematiskt att han är med och tar fram nya kostriktlinjer för Norrköpings kommun.
– Nej, det tycker jag faktiskt inte i det här fallet. Jag har ingen egen produktion, det är min son som arrenderar och driver gården.
Men att du, som ordförande i LRF, är med och tar fram kostråd som gynnar bönder lokalt – du ser inget problem med det?
– Nej, vi har föreningsfrihet i kommunen och jag tycker inte att det har något med det här att göra. Vår partigrupp ser inga problem med det, säger Per Holgersson.