För att få veta varför besökte vi Himmelstalunds utbildningscentrum. Där berättade Krister Andersson, instruktör och pomolog (specialist på trädfrukter) varför det blivit så här.
– Dels var det frost under vårens blomning och dels är träden stressade efter förra årets torka. Då gav ju träden otroligt mycket frukt. Många äppleträd är vartannat års-bärande. De orkar inte både producera äpplen och att sätta blomknopp inför nästa år. För vissa sorter är det normalt att sätta mycket frukt vart annat år.
Krister visar runt bland skolans gamla träd som planterades under 60-talet. Det finns ett 20-tal olika äpplesorter som är helt obehandlade.
– Så här ser det ut. Det är tomt i träden. De som gav så in i den med frukt förra året. Men i år får man gå och leta om man ska hitta äpplen. Så illa är det. Här i Norrköping är det bara en tiondel av förra årets skörd.
Till den fruktutställning han höll vid skolans Öppet hus fick han åka runt och leta för att få fatt i fem äpplen av vardera sort.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är riktigt illa faktiskt och i hemträdgårdar har det varit mycket skadeinsekter, framför allt äppelvecklare, berättar Krister och plockar ner ett stort äpple med fläckar.
Det är hans favorit som inte längre finns i handeln, Gul Richard, som är allra bäst i november. Han skär klyftor med kniven och visar hur fjärilen lagt ägg som vuxit till larv och gjort en gång ut, som förstört äpplet.
– Det är väldigt mycket sånt i år. Det är också mycket fruktrötor och fruktmögel av olika slag, så äpplen brådmognar och ruttnar på trädet.
Några träd bort visar han hur ruttna äpplen hänger kvar på grenarna.
– Vi kallar dem fruktmumier. De hänger kvar över vintern. De har drabbats av svampsjukdomen monilia som har varit väldigt stygg i år. De ska plockas bort och brännas, inte kastas i komposten, berättar han.
Han uppskattar att det totalt finns en bra bit över 10 000 olika äpplesorter i världen, varav närmare ett tusental i Sverige.
– Äpplen kan antingen vara trädmogna när de går att plocka ned och kärnorna blivit bruna. När de är ätmogna har de fått sin rätta sötma och konsistens. Många äppelsorter måste plockas ned i oktober och lagras svalt för att sedan ätas några månader senare när de eftermognat.
Krister är inte helt tillfreds med utvecklingen i handeln.
– Alla äpplen ska vara röda. Folk köper inte gula äpplen. Detta trots att det finns så många goda gula äpplen som Mutzu som tidigare odlades i Sverige. Men det gröna Granny Smith säljer, som inte borde få kallas äpple. Det är bara skräp, inte människoföda ens.
– Det är de stora drakarna (grossisterna) som styr utbudet. Trots att det kanske finns fin svensk frukt köps utländsk frukt in som är billigare, som kanske har transporterats över halva jordklotet. Hur klimatsmart är det ? Nu kostar den svenska frukten cirka 39 kronor kilot.
En annan aspekt i jämförelsen är, enligt Krister, att den svenska frukten är mindre stöttålig på grund av ett tunnare skal av kallare nätter som ger en annan färg och smak.
– Här i Sverige hinner inte Golden Delicious bli klar, därför odlas den inte här. Ska vi få ett större sortiment av svensk frukt i handeln så måste folk acceptera att äpplen kanske inte ser lika perfekta ut som de från utlandet. Sen måste personalen lära sig att hantera svenska äpplen. De ska i princip behandlas försiktigt som ägg, inte bara tömmas upp ur lådan. Sommarfrukt som Transparente Blanche tål ju ingenting.