Så ska de få fler att må bättre på jobbet

Hur gör vi på jobbet? Frågan ska Norrköpings kommuns tusentals anställda ställa sig för att bli gladare, friskare och effektivare.

Kommunens 460 chefer samlades på torsdagen i Flygeln för att prata om hur de har det på jobbet.

Kommunens 460 chefer samlades på torsdagen i Flygeln för att prata om hur de har det på jobbet.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-10 18:00

Inom närmaste tiden ska det införas regelbundna "Hur gör vi på jobbet"-möten på kommunens alla arbetsplatser. Möten där det ska pratas om vad som är bra och dåligt och vad som kan göras bättre på just den enheten. Högt i tak gäller, enligt kommunledningen.

Dialogbaserade möten kallas det och är ett led i att skapa mer delaktighet. Norrköpings kommun är, enligt kommundirektör Martin Andreae, först i landet med att låta alla medarbetare reflektera i grupp över hur de själva uppfyller de av politikerna satta målen för verksamheten.

Metoden med dialogbaserade möten bygger på tanken att medarbetare som känner sig delaktiga och upplever att de har möjlighet till inflytande på jobbet också trivs bättre och därmed gör ett bättre jobb.

Vackra ord om delaktighet, men hur gör man?

– Det är en svår sak i chefskapet att se till att det händer i praktiken. Vi har tagit fram ett metod – det låter lite fyrkantigt men det handlar om en metod som gör att de systematiskt kan arbeta i sina grupper, säger Martin Andreae.

På torsdagen presenterades metoden för kommunens 460 chefer vid en chefsträff i Flygeln. I korta drag går den ut på att medarbetare ska prata om uppdraget, hur de har det, utveckling, misstag och vad som behöver göras på just den enheten.

– Det är ju inte något jättenytt, mycket vet vi redan om. Men det är bra med tydlighet och uppmuntran från de högsta cheferna, tycker Jessica Anglén och Eva Nilsson, enhetschefer för ett hundratal medarbetare inom boendestöd.

– Vi hade kick-off i förra veckan och pratade just om delaktighet som en del av vår värdgrund, så det kändes bra att höra det här i dag.

Martin Andreae menar att det i Norrköping pratats mycket om delaktighet. 

– Men bra kan bli bättre.

– Jag kräver ingen återrapportering från mötena där det pratas om hur vi gör på jobbet, jag vill bara att ni ska genomföra samtalen, sa han till cheferna.

Tillit och delaktighet innebär inte en återgång till självstyrande grupper, utan tvärtom mer tydliga krav på vad som förväntas av chefer och andra medarbetare, menar han.

Har man ett tydligt ramverk för vad man ska åstadkomma som chef så blir det mycket enklare.

Hur kommer Norrköpingsborna att märka av förändringen?

– Det tror jag inte att de märker i det korta perspektivet. Det är ett långsiktigt arbete och vi kommer att se de kvalitativa förändringarna på ett par års sikt hoppas jag. 

Tillit och delaktighet är begrepp som ska upprepas gång på gång för de som jobbar inom kommunen.
Tillit och delaktighet är begrepp som ska upprepas gång på gång för de som jobbar inom kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!