Så säger Stjernkvist om M-budgeten

Kvartetten satsar hellre på skola, vård och omsorg än avsätter mer pengar till Ostlänken i tuffa ekonomiska tider.

Det finns en hel del som förenar Kvartetten och Moderaterna i de senares budgetförslag anser Lars Stjernkvist (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Det finns en hel del som förenar Kvartetten och Moderaterna i de senares budgetförslag anser Lars Stjernkvist (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Gun Stenehall

Norrköpings kommun2019-10-07 17:30

– Det finns ganska många frågor som faktiskt förenar oss, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, om Moderaternas skuggbudget.

Som exempel nämner han att Moderaterna sänkt överskottsmålet,  dragit ned på investeringar och att synen på de kommunala bolagen delas mellan kvartetten och M.

Moderaterna är beredda att sälja en del före detta skolor, bland annat St Olofsskolan, för att få investeringarna att gå ihop. Ett förslag Kvartetten lyssnat på och där man är överens, enligt Lars Stjernkvist.

– Men de pengarna kan inte användas till löpande utgifter, utan ska gå till investeringar. Man måste också veta att man har pengarna innan man räknar in dem i budgeten.

Samtidigt anser han att Moderaterna försöker sig på ett antal reptrick som det blir svårt att förena med ett försvar av välfärden.

– De räknar in en neddragning på 70 miljoner i kommunstyrelsen, det är 140 tjänster på personalkontoret och kommunikation. Även om man lägger ned de kontoren räcker det inte till. Skolan och vården kommer att drabbas i och med att de då får betala högre avgifter till personalkontoret, säger Lars Stjernkvist.

Kvartetten (s+l+kd+c) har i sitt budgetförslag skjutit den planerade Johannisborgsleden på framtiden. Förbifarten är tänkt att avlasta trafiken i innerstaden. För Moderaterna är det en avgörande investering.

– I tuffa tider måste man göra val, vill man försvara skolan kan man inte alltid fullfölja alla investeringar, säger Lars Stjernkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!