Så säger facket om situationen

Stress och en stark oro inför framtida besparingar. Så beskriver Therése Eklund, på fackförbundet Kommunal, arbetssituationen på kommunens äldreboenden.

Stressad personal med oro inför framtiden, så beskriver fackförbundet Kommunal arbetssituationen på kommunens äldreboenden.

Stressad personal med oro inför framtiden, så beskriver fackförbundet Kommunal arbetssituationen på kommunens äldreboenden.

Foto: Jeppe Gustafsson/Arkiv

Norrköpings kommun2019-10-01 18:15

– Det finns ingen luft i systemet. När en personal blir sjuk tas ingen vikarie in, säger hon och fortsätter.

– Då blir det pressat. Du försöker att prioritera, men du jobbar med människor och då går det inte att pausa.

Det som då får skjutas på framtiden är promenader eller duschning, vilket leder till mer stress, berättar Therése Eklund. Dels för att du vet att uppgifterna ligger kvar och måste utföras senare, dels för att du inte kan tillgodose brukarens bästa.

Kommunens lösning att dra in på timvikarier och låta ordinarie personal täcka upp för varandra över avdelningsgränserna tycker hon är delvis bra. Hon är positiv till att timvikarier kan få fasta anställningar.

– Men ska det fungera krävs det att vi är överbemannade i grunden. För om de flesta platser är underbemannade från början blir det ju svårt att flytta runt personal. Dessutom krävs att all personal får en bra introduktion när de byter arbetsplats.

En lösning som genomförts i andra kommuner är att arbetsuppgifter som städning och tvätt lyfts från undersköterskorna. Detta är något kommunen enligt Olle Vikmång (S) börjat att titta på.

– Det skulle vara bra, då kan vi fokusera på omvårdnad, säger Therése Eklund.

Det skulle kunna förbättra arbetsmiljön, minska sjukskrivningarna och få fler att orka jobba heltid, tror hon.

– Nu är det många som jobbar deltid för att arbetsmiljö och scheman är så dåliga att de inte orkar mer. Det är inte bra för någon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!