Så rustar polisen inför guldavgörandet

Polisen tar hjälp från hela regionen inför lördagens heta fotbollsmatch på Östgötaporten.

När Djurgårdens IF kommer på besök till Östgötaporten på lördag står mycket på spel.

När Djurgårdens IF kommer på besök till Östgötaporten på lördag står mycket på spel.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-10-30 06:00

Djurgårdens IF behöver en poäng mot IFK Norrköping på Östgötaporten på lördag för att spela hem årets SM-guld i fotboll. På olika fansforum pratar Djurgårdssuppotrar om att de ska "ta över Norrköping". Polisen rustar för en intensiv helg.

– Det är mycket som står på spel. Vi har organiserat oss för en särskild händelse med allt vad det innebär, vi har en insatschef som har stöd av en stab, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Får ni hjälp från andra distrikt?

– Vi har tillgång till resurser från hela regionen.

Att det är avspark redan klockan 13.00 ser Wahlberg som en fördel. Men många Djurgårdssupportrar kommer troligtvis åka ner till Norrköping redan på fredagen.

– Det kommer att finnas en bra bevakning i Norrköping på fredagskvällen.

Kommer supportrarna gå i kortege från Resecentrum till Östgötaporten på lördag?

– Det har jag ingen information om. Supportrarna kommer ju att anlända med flera olika tåg.

Hur många supportrar som kommer vet inte polisen i dagsläget. Bortalagets tilldelade biljetter, totalt cirka 3 700, på sittplats (Östra läktaren) och ståplats (gamla Berget) sålde slut för länge sen, men det kommer att finnas DIF-fans på andra sektioner också, då innehavare av årskort till IFK Norrköping säljer sina biljetter på exempelvis Blocket och Tradera. 

Biljetter som Djurgårdare är redo att betala mycket pengar för, speciellt efter måndagens match när det stod klart att guldet kan bärgas i Norrköping. Vid lunchtid på tisdagen var en biljett till exempel till salu för 3 000 kronor.

Ett extra orosmoment är att DIF-fans till och med kan köpa biljetter till Curva Nordahl, där de mest hänförda IFK-supportrarna står. 

– Är det skötsamma supportrar så borde det ju inte bli några problem. Men det är arrangören som står för säkerheten under matchen, säger Peter Wahlberg.

Som vi tidigare rapporterat kan segerrusiga Djurgårdssupportrar komma att rusa in på planen efter slutsignalen om klubben tar guldet. Matcharrangören IFK Norrköping kommer då få svårt att stoppa en stormning på Östgötaporten.

– Vi vet att det är ett tänkbart scenario, vi har en dialog med arrangören om det här.

Om bortalaget tar hem det hela lär supportrarna snabbt vilja åka hem till Stockholm, hoppas ni på guld till Djurgården?

– Vi inom polisen lägger oss inte i vem som vinner matchen. Vi finns på plats för att bidra till ett säkert och bra arrangemang, säger Peter Wahlberg.

Tusentals Djurgårdssupportrar kommer till Norrköping på lördag. Polisen rustar nu för högriskmatchen.
Tusentals Djurgårdssupportrar kommer till Norrköping på lördag. Polisen rustar nu för högriskmatchen.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!