För att underlätta för lärarna efter regeringens besked på tisdagen kommer eleverna inom den kommunala gymnasieskolan att få en extra studiedag under onsdagen.
– Eleverna har uppgifter att göra även under sina studiedagar men det kommer inte att vara lärarledd undervisning. På torsdag startar vi distansundervisningen, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.
Eleverna inom den kommunala gymnasieskolan har redan i dag tillgång till lärarnas planering och sina uppgifter. De hittar detta i sina datorer. Men mer i detalj hur undervisningen ska bedrivas framöver behöver lärarna prata ihop sig kring.
– Vi behöver ge oss själva en möjlighet att kunna planera om undervisningen. Ämnesplaneringarna bygger på de nationella kunskapskraven, men vi behöver tid att ställa om, från innehållsstyrd planering till kunskapskraven som eleverna ska lära sig.
Var ni inte förberedda på regeringens besked?
– Vi hade beredskapsplanering hela dagen igår. Lärarna är förberedda, men de behöver prata ihop sig och utbilda varandra i distansundervisning.
För de praktiska programmen blir distansundervisning en extra utmaning. Claes Göransson är verksamhetschef för Bråvallagymnasiet, där flera praktiska gymnasieutbildningar bedrivs, bland annat fordon, el och bygg.
– Vi kommer att styra om undervisningen så att lärarna går igenom de teoretiska momenten till att börja med. Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå, men om det blir långvarigt kommer vi att behöva organisera de praktiska momenten på något sätt, säger han.
– Man kan tänka sig att eleverna kommer för- eller eftermiddag i ännu mindre grupper. Vi kommer i så fall att prioritera avgångsklasserna som ska ta studenten. Men det är ett scenario längre fram och vi kan hinna få andra direktiv innan dess.
Elever på Bråvallagymnasiet har även arbetsplatsförlagd undervisning, så kallad APL, när de är ute på företag och har praktik. Vissa ungdomar är där nu och andra kommer att ha APL senare under terminen.
– Så länge inte företagen säger nej kommer vi att fortsätta med APL. Då är ju eleverna spridda och inte i stora grupper, säger Claes Göransson.
Elever som inte har bra uppkoppling eller som har svårt att få studiero hemma är fortsatt välkomna till skolan.
– Skolan är inte tvärstängd, eleverna kan komma hit och följa sina lektioner i en vrå om de önskar det.