Så motiverar arbetsgivaren modellen

Arbetsgivaren motiverar införandet av systemet Kom och Gå med att man vill säkerställa att lärarna inte jobbar för mycket.

Norrköpings kommun införde semestertjänst för lärare inom vuxenutbildningen.

Norrköpings kommun införde semestertjänst för lärare inom vuxenutbildningen.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-04 06:00

Att Norrköpings kommun införde semestertjänst för lärare inom vuxenutbildningen, i stället för ferietjänst som det var tidigare, är inte unikt för Norrköping. 

Många av landets kommuner har gjort likadant. Höstens tillägg, där lärarna ska registrera sina arbetstider, är ett sätt att göra arbetet mer flexibelt.

– Jag har en förståelse för att det är ovant att registrera sina arbetstider. I och med att vi i september förtydligade avtalet identifierade vi en risk tillsammans med fackliga parter i att lärare arbetar för mycket och vi måste utifrån vårt arbetsmiljöansvar säkerställa att det inte sker, säger Linda Strand, verksamhetschef på arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret. 

Varför måste lärarna vara på arbetsplatsen och inte kunna jobba hemifrån?

– Det måste de inte. Skillnaden nu, jämfört med innan 1 januari 2018, är att de måste förankra med sin chef om de vill arbeta någon annanstans, säger Linda Strand.

Hur ser du på att lärarna känner så stort missnöje?

– Som arbetsgivare vill man ju aldrig att arbetsglädjen ska försvinna. Syftet är ju att lärarna ska uppleva större frihet, eftersom de inte har fast start- och stopptid när de måste vara på arbetet. Vi har kontinuerliga uppföljningar inom verksamheten och många lärare är nöjda med förändringen. Jag förstår att det kan kännas som en kontroll, men tanken är ju att det ska öka flexibiliteten, säger Linda Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!