Så många har smittats inom omsorgen

På fredagen fanns det åtta personer inom hemtjänst, äldreboenden och annan kommunal omsorg som är bekräftat smittade av coronaviruset. Ytterligare 26 är misstänkt smittade.

Åtta brukare och sex anställda inom vård- och omsorgen i Norrköping var på fredagen bekräftat smittade med coronaviruset.

Åtta brukare och sex anställda inom vård- och omsorgen i Norrköping var på fredagen bekräftat smittade med coronaviruset.

Foto: Pia Åkesson

Norrköpings kommun2020-03-27 17:30

Samtidigt är 53 av de anställda hemma för att de är misstänkt smittade och sex anställda är bekräftade fall, berättar Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun. 

– Läget är ansträngt. Vi har misstänkt smittade inom alla våra verksamhetsområden, de finns överallt, säger Magnus Johansson.

Han berättar att brukare och anställda med misstänkta symtom på att vara smittade av coronaviruset ökar hela tiden, men att det under den senaste veckan bara handlat om enstaka nya fall inom vården och omsorgen i Norrköpings kommun.

– Fram till förra helgen hade vi en ganska kraftig ökning, men den här veckan har det planat ut. Vi hoppas att det ska hålla sig på den nivån, men förbereder oss för alla tänkbara varianter, för hela skalan från Italien till det läge som är här i dag.

Det finns också de som nu avbeställer hemtjänst av rädsla för att smittas.

– Det är de som har sådant som går att dra ned på, som till exempel städning, säger Magnus Johansson.

De misstänkta fallen bygger på Folkhälsomyndighetens lista över kända symtom för de som insjuknat i covid-19, som hosta, feber, andnöd, huvudvärk med mera. Men detta är också symtom på influensa som, enligt Magnus Johansson, också är vanligt just nu.

– Vi har haft fall som haft de här symptomen och provtagits, men där det visat sig att det varit en vanlig influensa.

– Det är en utmaning, för det innebär att vi "bränt" skyddsutrustning i onödan, säger Magnus Johansson.

Just bristen på skyddsutrustning för personal är ett problem, inte bara i Norrköping utan i hela landet.

– Än så länge har vi utrustning, men vi ligger inte på några jätteförråd. Det vi framförallt har minst av är munskydd. Vi använder normalt sett extremt sällan den här typen av avancerade munskydd som behövs nu, sådana som kan hålla emot vätska.

Vård- och omsorgskontoret har tillsatt en arbetsgrupp som enbart arbetar med att se till att det finns skyddsutrustning.

Det råder också stor brist på sjuksköterskor.

– Vi har, precis som regioner och kommuner i övriga landet, en önskan om att alla som har en sjuksköterskeutbildning kan komma in och arbeta. Vi har till exempel en lärare som är utbildad sjuksköterska som kommer till oss för att jobba. Vi har också pratat med skolsköterskor som jobbar på gymnasieskolor om de kan bidra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!