Det har varit en ovanligt mild vinter. Värmen gör att knopparna på träden sväller och att vissa blommor slår ut tidigare än normalt. I Norrköping har körsbärsträden börjat blomma på olika ställen exempelvis. Om det nu blir kallare väder framöver kan det innebära problem.
– Om det kommer en riktig kallperiod nu kommer knopparna att frysa bort och det gör att vi får mycket lite eller kanske ingen frukt eller blommor på växterna, säger Carl Tallving.
Kylan kan förstöra knopparna på allt från prydnadsbuskar till äpple- och päronträd och skulle alltså kunna påverka fruktskörden i Sverige.
Men vad kan man göra för att skydda sin trädgård?
– Om man till exempel har prydnadsbuskar eller andra mindre växter kan man skydda dem genom att täcka över dem med en fiberduk. Har man inte det går det bra med ett vanligt lakan eller vad som helst som täcker växten och skyddar knopparna från frost. Däremot blir det svårare för dem som har till exempel äppelträd. De blir ju lite svårt att täcka helt, utan man får helt enkelt hoppas på att det inte blir alltför kallt här nu, säger Carl Tallving.
Den milda och fuktiga vintern gör också att svampsporer sprids lättare. Det innebär en större spridning av trädsjukdomar. Frukträdskräfta är en av dessa sjukdomar. Den trivs i det milda vintervädret och är, enligt Carl Tallving, ett allvarligt hot mot trädets hälsa.
– Det är som en röta som angriper träden, så det blir stora svulster och murket på grenar och stammar. Detta påverkar i första hand skörden negativt, men på sikt är sjukdomen dödlig för trädet. Dessutom är sjukdomen svår att få bort på grund av de vindburna sporerna.
Kan man skydda sina träd på något sätt?
– Det viktigaste är att man desinficerar beskärningsverktygen med till exempel sprit, innan man använder dem. Om man sedan har fått sjukdomen i ett av träden, till exempel, ska man inte lägga löv och annat från trädet i sin kompost. Eftersom sporerna fortfarande finns kvar är risken hög att sjukdomen kan fortsätta sprida sig i trädgården. Du kan försöka begränsa spridningen genom att skära bort de infekterade delarna från trädet, men det är svårt att helt få bort eftersom sporerna sprider sig så lätt, säger Carl Tallving.