Så jobbar polisen inför IFK-matchen

I samband med söndagens högriskmatch på Östgötaporten, kommer polisen bland annat använda drönare.

Det blir troligtvis utsålt på Östgötaporten när IFK tar emot Hammarby på söndagseftermiddagen. Polisen klassar mötet som en högriskmatch.

Det blir troligtvis utsålt på Östgötaporten när IFK tar emot Hammarby på söndagseftermiddagen. Polisen klassar mötet som en högriskmatch.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-09-01 13:58

Klockan 17.30 är det avspark på Östgötaporten när IFK Norrköping tar emot Hammarby. Det finns ett stort intresse för det allsvenska fotbollsmötet - det mesta pekar på att matchen blir utsåld vilket innebär cirka 15 000 åskådare. Många är dessutom tillresta Hammarbysupportrar från Stockholm.

Mycket människor på en begränsad yta innebär att det finns risk för ordningsstörningar och med så många supportrar i rörelse klassas matchen som en högriskmatch av polisen.

– Det innebär ju att det finns resurser uttaget för arrangemanget, säger Monica Bergström, presstalesperson för polisen region Öst.

Då matchen bedöms som en särskild händelse innebär det att polisens arbete leds i en stab och att extrapersonal har kallats in.

– Vi kommer även att använda oss av en drönare med kamera för att få en bra överblick över hur folkmassorna rör sig, säger Monica Bergström om drönaren som även kan användas för att identifiera personer i samband med misstänkta brott.

Har ni koll på var de olika supportergrupperna samlas inför matchen?

– Vi har ett bra samarbete med de två klubbarna. IFK har ju spelat länge i allsvenskan nu, så vi har en välsmord organisation, säger Monica Bergström.

Kombinationen mycket folk och de nya rutinerna för insläpp och visitering på de allsvenska arenorna gör att polisen och IFK uppmanar publiken att vara på plats i god tid. Insläppet öppnar redan klockan 16.00.

Evenemanget kommer att påverka trafiken i anslutning till arenan och på större gator mellan arenan och Resecentrum. 

– Vårt mål med insatsen är att alla ska få en trevlig upplevelse, säger Monica Bergström.

För att få en bra bild av folkmassan kommer polisen bland annat användare en drönare.
För att få en bra bild av folkmassan kommer polisen bland annat användare en drönare.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!