Så hanterar skolan chocken efter olyckan

Efter helgens tragiska olycka har en krisgrupp startats på Vikbolandsskolan, men kommunen går också ut med information på andra skolor, inte minst för att hålla nere "olycklig ryktesspridning".

"I ett litet samhälle blir skolan en sorts knutpunkt" berättar Claes Göransson, tillförordnad verksamhetschef för grundskolan 7-9.

"I ett litet samhälle blir skolan en sorts knutpunkt" berättar Claes Göransson, tillförordnad verksamhetschef för grundskolan 7-9.

Foto: Privat, Matz Glimhed, Fredrik Jonson

Norrköpings kommun2020-02-04 17:30

Det var natten till lördag som den allvarliga olyckan med A-traktor inträffade mellan Östra Husby och Kuddby. 

De drabbade går alla i högstadiet på Vikbolandsskolan och Norrköpings kommun valde att hålla skolan öppen under söndagen för dem som behövde någon att prata med.

– Både elever och vuxna kom. I ett litet samhälle blir skolan en sorts knutpunkt. Det kändes naturligt att hålla öppet, säger Claes Göransson, tillförordnad verksamhetschef för grundskolan 7-9.

På måndagen startade en lokal krisgrupp på skolan. Den samlades tidigt på morgonen för att enas kring en strategi för hur man skulle gå ut med information till lärare och elever på skolan som har barn från förskoleklass till nian.

– Vi mobiliserade kraft att ha flera vuxna i klassrum och korridorer för att ta hand om olika reaktioner, säger Claes Göransson.

Skolans båda kuratorer finns i tjänst men ytterligare resurser har skjutits till: psykolog, skolsköterska och fler kuratorer.

Claes Göransson var själv på skolan på morgonen när krisgruppen sattes igång.

– Stämningen var ganska sansad när jag var där, säger han.

– När vi senare summerade dagen fick jag veta att det varit bra och sansat, men att det naturligtvis blev reaktioner från kompisar och vänner till de drabbade som behövde tas om hand.

I olycksfordonet fanns tre personer, en 15-årig förare med AM-körkort och två 13-åriga pojkar. En av 13-åringarnas tillstånd beskrivs även på tisdagen som livshotande och kritiskt. Den andra passageraren fick lindriga skador, medan föraren klarade sig oskadd.

Efter olyckan har en del ryktesspridning pågått kring händelsen, bland annat i sociala medier. Med hänsyn till familjerna vädjar Claes Göransson nu till folk att inte bidra till att spekulera och sprida felaktiga uppgifter.

– Det är viktigt att försöka dämpa ryktesspridningen så gott det går. När felaktiga rykten kommer ut förvärras situationen för de drabbade och deras familjer, säger han.

Även en central krisgrupp har startats på utbildningskontoret eftersom händelsen kan ha spridning även utanför Vikbolandsskolan.

– Det här är ju något som kan ge ringar på vattnet i vänkretsen, bland andra som kör A-traktor. Även på andra skolor måste vi informera, inte minst för att hålla nere den olyckliga ryktesspridningen, säger Claes Göransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!