Risk för problem på E4 när bron ska bort

Under en längre tid kommer trafiken att påverkas på E4 då Ättetorpsbron ska ersättas med två nya.

Järnvägsbron över E4 kommer att rivas och ersättas med två nya.

Järnvägsbron över E4 kommer att rivas och ersättas med två nya.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-09 09:25

I höjd med Åby passerar järnvägens stambana E4 via en bro. Denna bro har visat sig vara i mycket dåligt skick. Under perioder har hastigheten för passerande tåg varit nedsatt på grund av detta. 

Nu har man beslutat att ersätta den med två nya broar. Det blir enkelspårsbroar med separerad trafik i vardera riktning.

Bron, som heter Ättetorpsbron, anses vara väldigt viktigt strategiskt för Norrköping då den bland annat är enda vägen för tungtransporter till Norrköpings hamn.

Under torsdagen drar det stora brobytararbetet igång och det beräknas vara klart först december 2020. Arbetet kommer att ha stor påverkan på trafiken på E4. När arbetet startar kommer man att ställa ut fasta hinder på vägbanan för att begränsa framkomligheten. 

Från den 14 oktober kommer endast ett körfält att vara öppet för södergående trafik på E4. Det innebär att det är stor risk för att köer kommer uppstår under vissa tider på dygnet när det är intensiv trafik och Trafikverket uppmanar att man tänker på det om man ska ut på resa och passera Norrköping söderut. 

Körfälten i norrgående körfält, i riktning mot Stockholm, kommer att vara öppna under hela byggarbetet, men kommer att ha avsmalnade körfält. Breda transporter måste söka dispens för att få passera.

Under sommaren 2020 planerar man att koppla in de två nya enkelspårsbroarna och efter det börjar rivningen av den gamla Ättetorpsbron. Hela arbetet är planerat att vara klart i december 2020.

Enligt Trafikverket är arbetet med att byta ut Ättetorpsbron beräknat vara klart december 2020.
Enligt Trafikverket är arbetet med att byta ut Ättetorpsbron beräknat vara klart december 2020.
Karta: Åttetorpsbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!