Riksbyggen kräver svar om gamla fängelset

"Vi har begärt resning. Nu får vi se vad vi kan göra med området", säger Patrik Rosenlund, marknadsområdeschef hos Riksbyggen.

Patrik Rosenlund och Nina Rydingsvärd från Riksbyggen är nöjda med att man kan öppna upp för kultur i gamla fängelset. Men man hoppas fortfarande på att det också ska gå att bygga bostäder.

Patrik Rosenlund och Nina Rydingsvärd från Riksbyggen är nöjda med att man kan öppna upp för kultur i gamla fängelset. Men man hoppas fortfarande på att det också ska gå att bygga bostäder.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-09-01 08:00

Tidigare i år fick Riksbyggen nej från Kammarrätten för sina planer att bygga bostäder i det gamla fängelseområdet. Innan dess hade bolaget även fått nej i Förvaltningsrätten. Anledningen var att de två begravningsplatser som ligger på området inte bedöms kunna flyttas.

– Men vi har inte fått något besked om vad vi kan göra. Därför har vi begärt resning där vi får ett besked om vad vi faktiskt får göra i området. Hur vi får bete oss, säger Patrik Rosenlund.

Enligt domen i Kammarrätten "bildar begravningsplatsen tillsammans med Kronospinnhuset en kulturhistorisk miljö som visar hur utsatta kvinnor och barn tidigare behandlades. Den kulturhistoriska miljön som gravarna återfinns i är helt unik i Sverige och har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Att ta bort gravarna skulle medföra oåterkalleliga skador på kulturmiljön". 

Patrik Rosenlund har ingen uppfattning om hur lång tid det skulle ta innan bolaget får svar på sina frågor.

– Men vi har ägt området i många år nu efter budgivning och vill börja utveckla området. Det är ett fantastiskt läge, säger han.

Så ni har inte gett upp om att få bygga lägenheter här?

– Nej. Vi vill få ett besked vad vi kan göra. Just nu har vi bara fått ett nej utan att veta hur vi ska bete oss, säger Patrik Rosenlund.

När tror du att ni kan få något besked?

– Oj. Det törs jag inte ha någon uppfattning om. Vi får se. Men det vore synd om vi inte kunde utveckla ett så fint område, med ett så fantastiskt läge, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!