Ridskolan har rest sig efter branden

Det är snart ett år sedan ridklubben eldhärjades. Händelsen väcker fortfarande känslor.

Norrköpings kommun 30 november 2019 10:00

Det har tagit Hageby Ridklubb nästan ett år att komma tillrätta efter branden på ridskolan, men nu börjar pusselbitarna falla på plats. Kameror, bevakning, larm och skyltar om övervakning tryggar säkerheten för barn, hästar och personal.

– Det är inte lika oroligt längre. Ur brandsynpunkt känns det tryggt. Men fortfarande springer folk här uppe som vi inte riktigt vet vilka det är. Parkeringen och "ödehuset" som vi kallar det är en samlingsplats på kvällar och helger. Tack och lov har vi nattvandrarna som promenerar runt i området. De är snälla och brukar kolla till oss. Det är särskilt viktigt den här årstiden, då det snabbt blir mörkt hos oss. Bättre belysning välkomnar vi, säger Lotta Jonsson, 33, ridskolechef.

 

Utvändigt är ridskolan i princip klar. På insidan är det ommålat på eget bevåg efter bästa förmåga. Det som återstår att snygga till är de skadade boxväggarna som hästarna i panik försökte sparka sönder när branden rasade som värst.

– Vi är glada i dag för att ingen människa eller häst kom till fysisk skada under stallbranden. Men jag lider med hästarna. Hästar är flyktdjur och vill springa iväg när faran hotar. När inte så kan ske får de panik. Därav sparkmärkena på väggarna. Risken finns att människor kommer i vägen och skadas, berättar Lotta Jonsson.

 

Att någonting sitter djupt i djurens medvetande blir särskilt tydligt när hästarna beskrivs fly från händelser i anslutning till hagarna som i vanliga fall inte bekymrar dem; till exempel en cyklist i full fart eller en gående som oväntat passerar.

– Ljudkänsligheten satt i länge och det är fortfarande problem när det luktar brandrök från Vrinneviskogen. Vi ser ganska lätt på hästarnas kroppsspråk när de är spända och rädda. Ett tag var det problem att få in hästarna i stallet och det innebar att vi fick ändra om i stallordningen och flytta hästarna  som tidigare stått närmast branden till andra änden.

Polisutredningen lades ned i brist på bevis trots att det fanns en misstänkt för brottet som rubricerades som mordbrand.

– Utredningen kan öppnas igen om nya uppgifter kommer fram. Allmänheten är välkommen att höra av sig om de sett eller hört något, säger Christina Edevärn, förundersökningsledare, lokalpolisområde Norrköping.

Lotta Jonsson är optimist och ser framåt. Verksamheten har många positiva förtecken.

– Vi har bestämt oss här i stallet för att 2020 ska bli vårt år. Det känns bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa