Restauranganställda fuskade till sig 399 000

Två tidigare anställda på en snabbmatsrestaurang i Norrköping döms för förskingring. De gjorde falska återköp för 399 000 kronor.

Två tidigare anställda på en snabbmatsrestaurang i Norrköping döms för förskingring.

Två tidigare anställda på en snabbmatsrestaurang i Norrköping döms för förskingring.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköpings kommun2019-09-16 18:00

Enligt domen ansågs de två anställda, en 22-årig kvinna och en 23-årig man, vara duktiga medarbetare och skulle utbildas till arbetsledare. Innan de skulle gå en teoretisk utbildning fick de börja arbeta som öppnings- och stängningsansvariga. I samband med det fick de möjlighet att börja göra återköp och fick en behörighetskod.

Under rättegången berättade kvinnan att hon först bara ville testa att göra falska återköp och skänka pengarna till välgörenhetsorganisationer. Men sedan eskalerade det och hon började göra återköp på allt större summor. 

Den dagen hon greps hade hon, enligt den utredning som genomförts, gjort tolv falska återköp till ett värde av 6700 kronor. 

Sammanlagt har hon, enligt domen, gjort sig skyldig till falska återköp vid omkring 600 tillfällen mellan den 10 maj till den 12 november 2018 och på sätt kommit över 370 000 kronor i kontanter. 

Tingsrätten konstaterar att samtliga brott skett på ett likartat och systematiskt sätt och ska betraktas som ett samlat brott. Brottet bedöms vara grov förskingring. Hon döms till skyddstillsyn och den behandling som frivården finner lämplig. 

Hon döms också att betala 370 000 kronor i skadestånd till snabbmatsrestaurangen. Under huvudförhandlingen medgav kvinnan att hon förskingrat 168 000 kronor genom falska återköp, men inte under sex månaders tid utan endast i drygt två månader. 

Hennes kollega fälls för att vid omkring 60 tillfällen ha gjort falska återköp och på så sätt ha kommit över 29 000 kronor. Han döms till villkorlig dom och 3000 kronor i dagsböter mot sitt nekande. Dessutom ska han betala 29000 kronor i skadestånd. 

– Det här hände för ett år sedan och det känns jättebra att de blivit dömda och ska betala pengarna till oss. Jag har aldrig varit med om falska återköp i den omfattningen,  säger ägaren till restaurangen till oss.

De falska återköpen upptäcktes när ägaren tittade på veckorapporter för den aktuella restaurangen. När ägaren bland annat tittade på felslag i form av återköp konstaterades att något inte stämde. Det hittades en massa felaktigheter och ägaren ringde en av de ansvariga på restaurangen i Norrköping. Medan de pratade i telefon uppmärksammade den ansvariga på restaurangen att det gjordes felslag i restaurangen och gick då ut och såg vem det var som gjorde dessa. 

De tog då kontakt med polis som kom till platsen och grep kvinnan. Hon hade då 6700 kronor på sig. 

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!