Fredagen den 13 september genomförde flera myndigheter i samverkan med kommunen razzior mot företag och lokaler i Norrköping. Totalt fick sex verksamheter besök, två var stängda vid tillfället.
– Via vår underrättelseverksamhet får vi tips om lokaler där det finns verksamhet som lämnar en hel del övrigt att önska, säger Michael Lindqvist, operativ koordinator inom polisen i Norrköping.
Razzian ingick i den lokala samverkan, LOS, som drogs igång för ett par år sedan på initiativ av Norrköpings kommun och polisen. Målet är att försvåra för kriminella aktörer i samhället. Man vill kraftfullt förhindra eller försvåra etablering av kriminella nätverk.
De aktörer som deltagit aktivt under insatserna är kommunen, polisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Räddningstjänsten och Arbetsförmedlingen.
– Vi har upptäckt att andra myndigheter har andra verktyg att jobba med när det gäller lagföring. Så för oss inom polisen har vi stor nytta av den här samverkan, säger Michael Lindqvist.
Under våren utfördes sammanlagt ett 40-tal besök i totalt 25 olika lokaler. Bland annat besöktes bilverkstäder, biltvättar, tatueringssalonger, restauranger, kött- och livsmedelsgrossister samt kiosker.
En sammanställning av årets insatser fram till och med juni visar att man under de besök som utförts identifierat verksamheter som sammanlagt uppburit 1,5 miljoner kronor i olika former av stöd de inte haft laglig rätt till.
Vårens razzior har bidragit till att antalet lokaler med olaglig verksamhet har minskat, därmed kan man nu fokusera på bidragsfusk och otrygga anställningsförhållanden i verksamheter i Norrköpings kommun.
– Rent polisiärt blev det inga ärenden den senaste gången. Men jag vet att Arbetsmiljöverket delade ut ett 20-tal så kallade meddelanden med krav om åtgärder, det kan röra sig både om arbetskraft och utrustning. Företagen riskerar vite om de inte skärper sig, säger Michael Lindqvist.
Samtliga aktörer signalerar att de har stor nytta av samverkan som utförs inom ramen för LOS.
– Det blir en märkbar skillnad när fler aktörer är med och bidrar i det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet, säger Peter Lyrander, säkerhetssamordnare i Norrköpings kommun, i ett pressmeddelande.
– Organiserad brottslighet skapar stora samhällsproblem där vi som myndigheter måste arbeta tillsammans för att motverka dessa och skapa trygghet, säger Lyrander vidare.