Rattfull krockade – landade på taket

Två månaders fängelse blir straffet för en förare som orsakade en trafikolycka i Kimstad.

Två månaders fängelse blir straffet för en förare som orsakade en trafikolycka i Kimstad.

Två månaders fängelse blir straffet för en förare som orsakade en trafikolycka i Kimstad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköpings kommun2019-09-13 13:30

Det var den 24 september förra året som räddningstjänsten och polisen larmades till tågstationen vid Kimstad. En 41-årig man hade sladdat in i en annan bil och landat på taket. Redan i samband med olyckan misstänktes föraren för rattfylleri.

Ett knappt år senare döms nu mannen för grovt rattfylleri. Analys visar nämligen att alkoholkoncentrationen i blodet efter färden uppgick till 2,0 promille.

Vittnen som var på olycksplatsen har i förhör uppgett att föraren tog sig ur bilen medan den låg kvar på taket. 

– Den lukt som jag kände från föraren fick mig att tänka på fylla, som när någon druckit alkohol, säger ett vittne som hjälpte till vid olyckan.

En polis på plats konstaterade att föraren framstod som påverkad, men då man inte kunde utesluta eftersupning togs han med till sjukhus för att ta prover.

Själv förnekar föraren brott och uppger att han druckit alkohol efter körningen. Han kommer ihåg att han drack en öl efter olyckan, men han kan inte förklara varför. 

Föraren kan dock inte uttala sig med säkerhet om sin alkoholkonsumtion den aktuella dagen, han säger sig inte minnas detta.

Norrköpings tingsrätt anser att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen drack alkohol efter färden, samt att hans minnesproblematik inte är av sådant slag att han kan ha druckit alkohol utan att vara medveten om detta.

Påföljden blir två månaders fängelse. Bilföraren ska även betala skadestånd på 52 844 kronor jämte ränta till ett försäkringsbolag.

Karta: Kimstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!