Rätten: Mannen våldtog inte kvinnan

Rätten anser det styrkt att målsägande sov under en del av samlaget, men Norrköpingsbon frias från åtalet om våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt.

Attunda tingsrätt har friat en norrköpingsbo från våldtäkt.

Attunda tingsrätt har friat en norrköpingsbo från våldtäkt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrköpings kommun2019-10-24 10:30

Händelsen som varit aktuell för tingsrättens bedömning inträffade i en bostad i Stockholms län i slutet av augusti i år. Norrköpingsbon, en man i 25-årsåldern, och målsägande hade träffats på en fest med gemensamma bekanta och de två begav sig sedan tillsammans till hennes bostad. 

Båda parter har uppgett att de där varit intima och haft sex, som båda var med på. Därefter går uppgifterna isär. 

Målsägande menar att hon sagt att hon inte ville fortsätta och ville sova. Mannen å sin sida menar att han uppfattat det som att de skulle fortsätta vara intima med varandra. Med hjälp av vittnesuppgifter och chatt-meddelanden anser rätten att åklagaren styrkt att mannen haft samlag med målsägande då hon somnat till och att hon sedan varit vaken, men förhållit sig passiv på ett sätt som "inte konstituerade samtycke". 

Man anser alltså att hon under detta skede inte deltog frivilligt. Däremot menar rätten att åklagaren inte kunnat visa att Norrköpingsbon haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. Dels menar man att det är möjligt att han inte märkt att målsägande somnat till. Att hon låg med ryggen mot honom anses ha försvårat möjligheten att uppfatta det. 

En vittnesuppgift om att mannen sagt att han upplevt det som att båda varit med på samlaget anses också styrkas av ett sms han senare skickat till målsägande. Den eniga rätten har därför beslutat att mannen frias från anklagelserna om våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!