Rånaren hittades gående i en slänt

Den misstänkte greps efter rånet mot minigolfanläggningen. Det ledde till att han blev misstänkt för ytterligare ett rån.

Norrköpings kommun 8 oktober 2019 06:00

Det var i mitten av september som minigolfanläggningen på Himmelstalund utsattes för ett grovt rån. En maskerad rånare tvingade under vapenhot till sig dagskassan och försvann.

Polisen kunde dock gripa en misstänkt gärningsman en bit från platsen och under måndagen åtalades han vid Norrköpings tingsrätt.

 

I förundersökningen kan man läsa att personal vid minigolfanläggningen satt och räknade kassan när denne hörde steg bakom sig. När personalen vände sig om stod rånaren och pekade med en pistol.

"Money please", ska rånare då ha sagt innan han sedan försvann joggandes mot den närliggande skogen.

Före rånet ska den misstänkte rånaren, enligt polisutredningen, ha haft sällskap med en kompis, men denne var inte med vid rånet. Efter rånet ska 19-åringen ha flytt genom skogen upp över Himmelstalund. Han kom då ifatt kompisen och gav honom pengarna han kommit över. Kompisen har i förhör uppgett att han inte kände till att något rån skulle begås.

En polispatrull hittade efter rånet 19-åringen gåendes i en slänt och kunde gripa honom. En hundpatrull kom till platsen och efter lite sökande kunde man finna både pistolen, som visade sig vare en väldigt autentisk kopia av en riktig pistol, en kniv samt kassainsatsen där pengarna förvarades vid minigolfanläggningen.

19-åringen har i förhör berättat att han är från Danmark och bostadslös. Han hade tillsammans med vänner åkt till Sverige för att jobba. Mannen har erkänt att det var han som utförde rånet.

 

19-åringen åtalas för ytterligare ett rån. Det skedde vid Skarphagens centrum en vecka tidigare. 

I samband med att en kvinna tog ut pengar vid en uttagsautomat i centrumet ska 19-åringen, enligt åklagaren, ha smugit sig fram bakom kvinnan och riktat en pistol mot henne.

"Give me the money or I'll shoot you, ska rånaren sagt till kvinnan som lämnade över de 2 000 kronor hon nyss tagit ut.

Hela händelseförloppet fångades av kameran som satt i uttagautomaten. Rånaren ansikte syntes tydligt på bilderna.

I samband med att 19-åringen greps för rånet mot minigolfanläggningen kunde han även föras upp som misstänkt för det grova rånet i Skarphagen.

I polisens förhör i utredningen av rånet mot kvinnan vare sig erkände eller förnekade 19-åringen sin skuld. Han svarade bara att han inte uttalade sig.

Straffpåföljden för rån, om det inte räknas som grovt, är mellan ett och sex års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa