Räknade fel på mer än 20 miljoner kronor

Kommunen har hyrt datorer under tio månader utan giltigt avtal. Nu måste kommunstyrelsen göra om och göra rätt.

På måndag väntas kommunstyrelsen ta nytt beslut om hyresavtalet för tjänstemännens datorer och surfplattor.

På måndag väntas kommunstyrelsen ta nytt beslut om hyresavtalet för tjänstemännens datorer och surfplattor.

Foto: Edward Hollertz

Norrköpings kommun2019-10-04 20:30

Ett tidigare tecknat hyresavtal som gäller hyran av de kommunala tjänstemännens datorer har visat sig vara ogiltigt. Avtalet är totalt värt 80 miljoner kronor, men kommunstyrelsen har genom sin ordförande, Lars Stjernkvist (S), bara godkänt en fjärdedel.

De 20 miljoner kronorna godkändes i juni 2018 av Lars Stjernkvist i ett så kallat delegationsbeslut till den tidigare digitaliseringsdirektören. Beslutet är ett av alla som inte rapporterades till övriga kommunstyrelsen i rätt tid. Först i samband med att härvan på digitaliseringsavdelningen började redas ut upptäcktes det ogiltiga avtalet och övriga kommunstyrelsen fick kännedom om det.

Kommunens upphandlingstrateg Björn Andrén menar att det handlar om en ren felräkning från digitaliseringsavdelningen i två fall.

– Man har haft för låga belopp. I det ena fallet, som handlar om surfplattor kan man rätta till felet eftersom inget avtal är tecknat. Men när det gäller datorerna har avtalet undertecknats och använts under tio månader, trots att man inte hade rätt att ingå avtalet eftersom delegationen är på för lågt belopp.

För att få avtalet giltigt måste kommunen nu alltså ta om beslutet. Det innebär dels ett tvåårigt avtal för 40 miljoner kronor. Dels rätten för den tillförordnade digitaliseringsdirektören att teckna förlängning av avtalet. Totalt handlar det om 80 miljoner kronor för hyran av datorer och sju miljoner kronor för surfplattor.

Innebär det felaktiga avtalet högre kostnader för verksamheterna?

– Nej, det gör det inte. Det finns ingen ekonomisk påverkan, utan det är formellt felaktigt.

Misstänker ni att det finns fler felaktiga avtal? 

– Det finns inget just nu. Men det har varit en del oreda här så det går inte att utesluta att man kan stöta på fler felaktigheter, säger Björn Andrén.

Turerna på digitaliseringsavdelningen med felaktiga avtal och upphandlingar har lett till ett förväntat underskott på 35 miljoner kronor. Beslutet som ska tas på kommunstyrelsen om avtal för datorer och surfplattor påpekar inte underskottet, enligt Lars Stjernkvist (S).

– Nu är underskottet snarare något lägre, underskottet har minskat något, det jag har fått veta är att det är några miljoner lägre. Vi har avbrutit en del kontrakt och engagemang, men det är nog ingen som kan säga exakt var vi landar. Det är en bit kvar på året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!