Profilen skulle ha fyllt 100 år i veckan

Nu på lördag hade radio- och tv-profilen Pekka Langer fyllt 100 år. Han växte upp i Norrköping och hyllade staden i alla lägen.

Norrköpings kommun 7 oktober 2019 19:00

Det är Krister Hagsten i Åby som hör av sig och påminner om Pekka Langers hundraårsdag. Nu på lördag, den 12 oktober. De båda jobbade tillsammans på radion i början av 1970-talet. Krister som ljudtekniker och Pekka Langer som populär, vitsig och slagfärdig programledare för både "När då då" och "Bit för bit". Bland de bästa man kunde höra i radio på den tiden. På den tiden sände lokalradion från Folkets hus i Norrköping.

 

– Pekka var alltid väldigt rolig att jobba tillsammans med. Lättsam, varm och trevlig. Men inte alls så spontan som han lät i radion. Han följde alltid sitt manus till punkt och pricka, säger Krister Hagsten.

Han låter Starenredaktören läsa det maskinskrivna manuset till "När då då"-avsnittet som sändes den 10 mars 1969. "Godafton så mycket och välkomna till 'När då då', Norrköping och Radiohuset där", inleder Pekka Langer direktsändningen.

 

Pekka Langer föddes i Göteborg, men växte upp hos farbror Sixten och faster Elsa i Oxelbergen. Med tiden blev han en stor profil inom tv, radio och scen. Alltid rapp i munnen och med viss förkärlek för halsbrytande ordvitsar. Han kunde ha blivit journalist på NT, men fick inte jobbet.

– Journalist blir man inte. Det föds man till. Jag själv är född med en skrivmaskin i famnen, sa NT:s chefredaktör när Pekka Langer sökte jobb.

– Det måste ha varit en svår förlossning, kontrade Pekka Langer.

Ni följer väl NT Nostalgi på Facebook? Målet den här veckan var 1 500 medlemmar. Där är vi nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa