Posten skickades iväg - mot reglerna

I augusti 2018 anmäldes häktet i Norrköping till Justitieombudsmannen, JO, av en man som tidigare suttit häktad. Nu får han rätt.

Den tidigare häktade mannen fick rätt efter att ha anmält häktet i Norrköping till JO.

Den tidigare häktade mannen fick rätt efter att ha anmält häktet i Norrköping till JO.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköpings kommun2019-11-09 14:00

Orsaken var att han ansåg att hanteringen av hans post sköttes på fel sätt. När han satt häktad under några månader våren 2018 hade han av åklagaren ålagts restriktioner i rätten att sända och ta emot post. Det innebär att post vidarebefordras till åklagaren för eventuell granskning, men inte om posten är till eller från myndigheter eller den offentliga försvararen. Anmälaren menade att post som han försökt skicka till bland annat kommunen stoppats och skickades till åklagaren för granskning, trots att Kriminalvården inte får granska sådan post.

Kriminalvården svarade att det under våren 2018 faktiskt var så att viss post, som egentligen skulle sändas ut direkt, hade gått till åklagaren för granskning. I juni menar man att det skedde för att en vikarie inte hade koll på att sådan post inte fick skickas till åklagaren. Kriminalvården tar på sig att man gett vikarien bristfällig information. Varför det även under en annan månad, då ordinarie personal fanns på plats, skickats myndighetspost från mannen till åklagaren kan man inte svara på. 

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Kriminalvården och häktet i Norrköping. Att myndighetspost skickats till åklagare behöver inte betyda att åklagaren granskat den, vilket skulle strida mot lagen, men JO menar att den felaktiga handläggningen inte kan ursäktas av det. Häktet i Norrköping har sagt att man omgående kommer vidta åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen.

Karta: Häktet Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!