– Eftersom den här utmärkelsen grundar sig på ren fakta är vi så klart väldigt glada och nöjda, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.
Kriterierna är störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.
Enligt Pontus Lindblom finns det flera anledningar till att Norrköping hamnar i topp.
– Att staden växer, alla samhällsutvecklingsprojekt, att vi varit duktiga på etableringar, universitetet och den kommande Ostlänken är alla gynnsamma faktorer.
I Svenskt näringslivs enkätundersökning, där företagare svarat på frågor om företagsklimatet, såg det betydligt sämre ut för Norrköping. Där hamnade man på plats 253 bland Sveriges 290 kommuner.
Hur kan det vara så stor skillnad?
– Därför att det är två skilda saker. Jag har stor respekt för båda sätten att mäta, men enkätundersökningen handlar ju mer om attityder. Men visst har vi en del att jobba med.
Pontus Lindblom nämner bland annat bemötande, ledtider, mark- och upphandlingsfrågor som förbättringsområden för kommunen. Dessutom tror han att det politiska klimatet i kommunen gör att det inte riktigt finns någon enad bild av var näringslivet är på väg.
Norrköping står dessutom, i likhet med många andra kommuner i landet, inför ett ekonomiska stålbad. Pontus Lindblom menar att det kommer att påverka, men att de kommer att "klara av balansgången".
– Allt är absolut inte guld och gröna skogar, men det är viktigt att vi tar vara på det goda.
Länets etta är Mjölby och sist hamnar Ydre.