Polislokalerna ska fortsätta övervakas

Polisens lokaler i Ektorp fortsätter att vara kameraövervakade, för att hindra skadegörelse och öka tryggheten för de anställda.

Polisens lokaler i Ektorp.

Polisens lokaler i Ektorp.

Foto: Elin Holmer

Norrköpings kommun2019-08-31 08:00

Det var den 27 maj i år som polisen beslutade om tillfällig kameraövervakning vid lokalerna i Ektorp, efter upprepade fall av skadegörelse, som krossade rutor och stenkastning. Den tillfälliga övervakningen gällde i 90 dagar.

Men trots kameror har fler fönster krossats och polisen har nu bestämt att förlänga övervakningen med lika många dagar till.

– Därefter får vi göra en utvärdering och ta ställning till om vi ska ansöka om en fast kamerabevakning, Christell Ekberg, biträdande lokalpolisområdeschef vid LPO Norrköping.

I så fall blir det upp till datainspektionen att ta beslut i frågan.

Förhoppningen med övervakningen är inte enbart att förebygga, förhindra och upptäcka brott. Den är också viktig för att öka tryggheten för de som arbetar i lokalerna.

Har personalen känt sig hotad?

– Jag kan bara gå till mig själv och visst skulle jag tycka det var obehagligt att mötas av krossade rutor när jag kom till min arbetsplats.

Trots kameraövervakning fortsätter skadegörelsen. Skulle du säga att den fungerar?

– Kamerorna är såklart inte hundraprocentigt förebyggande, men de är en hjälp och skadegörelsen har ju minskat, säger Christell Ekberg och fortsätter.

– Sen arbetar vi såklart med fler spår, som ökad närvaro i området.

 

Förutom i Ektorp har polisen i länet även tillfällig kameraövervakning vid polishuset i Linköping och polishuset i Norrköping.

– Jag skulle säga att det är såhär samhällsutvecklingen ser ut. Det kommer att bli allt vanligare med kamerabevakning, säger Christell Ekberg.

Polisens lokaler i Ektorp har varit utsatta för upprepad skadegörelse.
Polisens lokaler i Ektorp har varit utsatta för upprepad skadegörelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!