Planerade bygget kan bli försenat

Den nya tingsrätten kan bli försenad, eftersom kommunen inte vill att domstolen ska omges av en park utan av kontor och parkeringshus.

Norrköpings kommun 26 september 2019 11:00

I januari stod det klart att Norrköpings nya tingsrätt ska byggas intill Packhusrondellen och få en okonventionell utformning. Domstolsverket hade gjort en offentlig upphandling som Serneke vann. Bolaget hade tillsammans med ÅWL Arkitekter ritat byggnaden, som enligt planen skulle ligga på tomten Skepparen 1–5 och stå färdig den 30 juni 2022. 

Sedan dess har regeringen gett klartecken till bygget.

Men nu har det kommit grus i maskineriet, eftersom kommunen som äger marken ännu inte har tecknat något avtal med Serneke som ska bygga domstolen. 

Exploateringsingenjör Karl Braune berättar att kommunen, inför Domstolsverkets upphandling, pekat ut en tomt där man kunde tänka sig en ny tingsrätt. 

– Därefter var vi inte inblandade i upphandlingen som omgärdats av viss sekretess. Men sedan läste vi att Domstolsverket hade sett ut en vinnare – en domstolsbyggnad i en park. Problemet är att Norrköpings kommun är en klassisk rutnätsstad och vi vill inte ha någon park i kvarteret. Förutom domstolsbyggnaden vill få in bostäder, kontor och parkeringshus, säger Karl Braune. 

Han säger att ett parkeringshus ut mot Packhusrondellen skulle minska bullret, utan att den nya domstolsbyggnaden skulle bli skymd. 

– För oss är det här en viktig byggnad som vi är positiva till, men det är ett stort kvarter och vi behöver göra en del justeringar, säger Karl Braune. 

I dialog med Serneke, som är byggherre, har en justering av placeringen av tingsrätten tagits fram. 

– Vi behöver nu få besked av Domstolsverket, så att arbetet med detaljplanen kan påbörjas. Detaljplanearbetet kan ta tid, eftersom man aldrig vet om någon överklagar. 

Alexandra Meijer är projektledare på Serneke. 

– Vi har en jättebra dialog med kommunen för att hitta en framkomlig väg. Vi är följsamma mot kommunen och har respekt för att detaljplanearbetet är en demokratisk process, säger hon. 

Alexandra Meijer hoppas att man ska lyckas få domstolsbyggnaden klar i tid, trots att det ännu inte finns någon detaljplan. 

– Vi förstår att det troligtvis blir svårt att vara klara 30 juni 2022, men i detta läge är det för svårt att bedöma om och när en inflyttning blir.

Dennis Nilsson, senior projektledare på Domstolsverket, säger att de tittar på om förslaget är inom ramarna för anbudet för upphandlingen.

– Det här ska inta ta lång tid, utan ske närtid. Vår målsättning är att inflyttningen ska ske under 2022.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Elever på el- och energiprogrammet fick praktisera på städbolag

Elever på el- och energiprogrammet fick praktisera på städbolag

Insändare: Våga älska era ideella organisationer

Våga älska era ideella organisationer

Föräldern har skrutit om Norrköping inför andra – sen kom beskedet: "Jag förstår ingenting"

Föräldern har skrutit om Norrköping inför andra – sen kom beskedet: "Jag förstår ingenting"

Efter alla år – nu hotas deras fritidsgård ✔ Personal kan få gå ✔ "Skulle drabba oss oerhört hårt"

Efter alla år – nu hotas deras fritidsgård ✔ Personal kan få gå ✔ "Skulle drabba oss oerhört hårt"