Planen: Radhus kan byggas i centrala staden

Heimstaden vill bygga stadsradhus på parkeringsplatsen vid Nya Rådstugugatan.

Här, vid Nya Rådstugugatan, önskar fastighetsägaren förvandla parkeringsplatsen till stadsradhus.

Här, vid Nya Rådstugugatan, önskar fastighetsägaren förvandla parkeringsplatsen till stadsradhus.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-13 08:00

Tisdagen den 15 oktober har samhällsplaneringsnämnden sammanträde. En av punkterna på dagordningen gäller en ansökan om detaljplaneläggning från fastighetsägaren Heimstaden.

Sökanden vill få möjlighet att bygga bostäder på fastigheten Ruddammen 7 – en yta på Nya Rådstugugatan som varit en parkeringsplats i många år.

– Det hela är i ett väldigt tidigt skede. Nämnden ska ju bara fatta beslut om planuppdrag, säger Matilda Hallgren, planarkitekt vid Norrköpings kommun.

Fastighetsägaren vill uppföra nya bostäder i form av stadsradhus. 

– Det är ett bra läge som kan förvandlas till bostadshus. Det finns ju önskemål om fler bostäder i Norrköping, säger Matilda Hallgren.

Stadsradhusen bör av hänsyn till stadsrummet inte bli högre än tre våningsplan. Som ett alternativ till stadsradhus nämns flerbostadshus också som lämpligt på platsen.

– Vi vill hålla planuppdraget öppet och inte begränsa det till stadsradhus.

Frågor som behöver utredas av kommunen i detaljplanearbetet är bland annat gestaltning, arkeologi, trafik och planering. Parkeringsfrågan bör studeras i ett större sammanhang,  vilket är en av anledningarna till varför planuppdraget bör omfatta hela kvarteret Ruddammen.

Ruddammen 3, Ruddammen 4, Ruddammen 5 och Ruddammen 8 berörs även av planerna om att ersätta parkeringsplatsen med bostadshus.

– Heimstaden äger bara Ruddammen 7. Det finns andra ägare i kvarteret, kommun äger bland annat fastigheter i kvarteret, säger Matilda Hallgren.

Kvarteret Ruddamen kan få nytt utseende i framtiden.
Kvarteret Ruddamen kan få nytt utseende i framtiden.
Karta: Nya Rådstugugatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!