Partiet ser fördelar med att ha kvar flyget

Än så länge står Moderaterna fast vid sin linje om att flygplatsen ska vara kvar i Norrköping.

Norrköpings kommun 2 december 2019 18:30

Vänsterpartiet ser inte de nya utredningarna som något skäl till att flygplatsen ska vara kvar i Norrköping, medan Sverigedemokraterna kan tänka sig att backa i frågan, beroende på vad som händer med Linköpings flygplats. 

Bland de övriga oppositionpartierna råder det delade meningar i flygplatsfrågan just nu.

Sophia Jarl (M) har ingen ny partiinriktning att luta sig mot, eftersom Moderaternas kommunfullmäktigegrupp ännu inte diskuterat frågan eller gjort något ställningstagande efter att de nya utredningarna presenterats.

– Det innebär att vi fortfarande ser nyttan med flygplatsen för bland annat näringslivet, så som vi har gjort tidigare, säger oppositionsrådet Sophia Jarl.

Miljöpartiet tycker i likhet med Vänsterpartiet att det är bra att det nu finns omfattande utredningar att ta del av.

– Oavsett vilket alternativ man tittar på så kan vi konstatera att det är väldigt dyrt för kommunen att driva en flygplats. Vi tycker inte att skattebetalarnas pengar ska gå till charterflyg, säger oppositionsrådet Mia Sköld.

Vid en avveckling tycker dock Sköld att det inte är så lämpligt att använda marken till nya bostäder.

– Med tanke på den påverkan flyget haft på miljön, bland annat i form av flygplansfotogen, är det bättre använda området till verksamhetsmark. Företagen från Butängen måste ju exempelvis ha ny mark, säger Sköld.

Frågan om flygplatsens framtid ska först behandlas av Norrköpings Rådhus AB. Ärendet beräknas avgöras i kommunfullmäktige längre fram i vår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa