Överfölls med järnrör: "Hänsynslöst och rått"

Den 28-åriga mannen gick till attack med ett järnrör utanför en restaurang på Drottninggatan. Nu döms han för en rad brott.

Polisen larmades om ett överfall utanför en restaurang i centrala Norrköping.

Polisen larmades om ett överfall utanför en restaurang i centrala Norrköping.

Foto: Johan Nilsson/TT/arkiv

Norrköpings kommun2019-12-01 13:00

Det var i början av september som polisen tog emot flera samtal om överfallet utanför restaurangen. Efter att ha gett en man ett knytnävsslag började 28-åringen att slå honom i huvudet med ett järnrör. Mannen föll till marken och fick sedan motta flera sparkar innan 28-åringen flydde fältet.

I rättssalen uppgav 28-åringen att han hade "flippat ut" och inte visste varför. Han uppskattade att han hade druckit sju öl innan han gick till attack.

De båda männen var bekanta med varandra. Den drabbade mannen berättade att 28-åringen hade anklagat honom för att ha "raggat på" på hans flickvän innan överfallet, något som han själv förnekade.

Tingsrätten slår fast att angreppet varit både "hänsynslöst och rått" och inte föregåtts av någon som helst provokation. 28-åringen döms därmed för grov misshandel. Mannen som överfölls tilldöms ett skadestånd på 22 500 kronor.

Åtalet omfattade även en rad andra brott i samband med två olika polisingripanden mot 28-åringen. I oktober 2017 blev han så aggressiv när han skulle transporteras in till polisstationen att han fick beläggas med hand- och fotfängsel samt spotthuva.

28-åringen uppgav själv att han inte hade något som helst minne av händelsen, vilket skulle ha berott på att han troligen varit berusad, enligt egen utsago.

När 28-åringen skulle förhöras inne på polisstationen drog han fram sitt könsorgan och hotade att våldta två kvinnliga poliser. 28-åringen uppgav vid huvudförhandlingen att han aldrig skulle ha betett sig på det sättet om han hade varit nykter.

Även i maj 2018 larmades polisen ut efter rapporter om att 28-åringen uppträdde "stökigt" på staden. Förstärkning fick tillkallas och 28-åringen försökte bland annat skada sig själv under ingripandet, bland annat genom att slå sitt huvud mot en soptunna. Han uttalade sedan dödshot mot en av polismännen och försökte skalla en annan.

Inte heller denna händelse uppgav 28-åringen sig kunna minnas.

Förutom överfallet på Drottninggatan döms 28-åringen även för sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman vid tre tillfällen, våldsamt motstånd vid två tillfällen och försök till våld mot tjänsteman. Poliserna som hotades med våldtäkt i förhörsrummet ersätts med 7 000 kronor vardera.

Påföljden för 28-åringen – som tidigare dömts till fängelse för liknande brott – blir skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot hans missbruksproblematik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!