Osäkert läge efter resejättens konkurs

Norrköping airport vet inte hur flygplatsen och resenärerna drabbas efter den brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs.

Norrköpings kommun 23 september 2019 09:25

Totalt drabbas 5 657 svenska resenärer av resejättens konkurs, som lett till att alla Vings flygningar under måndagen ställs in.

– Vi som flygplats kan inte svara på hur resenärerna drabbas. Det enda vi vet nu i denna tidiga timma är att de resor som Ving sålt inte får utnyttjas. Men de ska omfattas av resegarantin, vilket i den bästa av världar innebär att resenärerna kan få pengarna tillbaka, säger Bertil Skärblom, marknad- och försäljningschef vid Norrköping airport. 

Han säger att flygplatsen hade hoppats på att en annan utgång än att Thomas Cook, som äger svenska Ving, skulle gå i konkurs.

– Det är klart att vi hoppats på ett annat utfall. Det enda vi vet är att Ving i Sverige gått bra, men de tillhör ju en koncern som hamnat i en akut ekonomisk kris, säger Bertil Skärblom. 

Han kan, trots den osäkra situationen, i alla fall lämna ett tydligt besked. 

– Planet till Cypern lyfter från flygplatsen som planerat i dag och de som bokat genom Ving kan inte åka med, säger Bertil Skärblom. 

Han säger att det ännu är för tidigt att säga något om vintersäsongen som börjar om en månad. 

Fredrik Henriksson, kommunikationschef för Ving, berättar att de arbetar febrilt för att lösa dagens flyg. 

– Konkursbeslutet kom ju i natt så vi har inte svar på allt än. Jag förstår att resenärer är oroliga och vi informerar alla så fort vi kan via SMS och andra kanaler. Vårt fokus nu är att få igång flygen och få hem våra gäster. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Tunga smällen: De ansöker om konkurs – efter kampen för företaget • "Vi var nära mållinjen"

Tunga smällen: De ansöker om konkurs – efter kampen för företaget • "Vi var nära mållinjen"

Insändare: Räntehöjningarna det sista som behövs nu

Räntehöjningarna det sista som behövs nu

Insändare: Satsa mer på järnvägstransporter

Satsa mer på järnvägstransporter