Oklart hur teatern påverkas av branden

Hur branden drabbar Östgötateatern och höstens föreställningar är oklart. "Det jag är rädd för är att salongen är rökskadad", säger teaterchef Nils Poletti.

"Vi kan inte göra en bedömning förrän vi kan gå in och titta på skadorna" säger teaterchef Nils Poletti.

"Vi kan inte göra en bedömning förrän vi kan gå in och titta på skadorna" säger teaterchef Nils Poletti.

Foto: David Isaksson

Norrköpings kommun2019-08-29 10:00

– Jag kan inte säga så mycket än. Vi kan inte göra en bedömning förrän vi får gå in och titta på skadorna, säger Nils Poletti.

Det man vet är att branden har skadat taket i ett av trapphusen, men man tror inte att den har drabbat teatermaskineriet eller salongen.

– Det hade varit en katastrof, säger Nils Poletti.

– Vår förhoppning är så klart att vi kan ha vår premiär av "Faust II" som planerat i september. Men det är en gammal byggnad och man vet inte om rök har sipprat genom ventilationstrummor ut på andra ställen.

– Det jag är rädd för är att salongen är rökskadad. Då kan det bli svårt. Men har den klarat sig och skadorna är begränsade till trapphuset är det kanske möjligt att genomföra premiären.

Det var vid 05-tiden i morse som Nils Poletti väcktes i Köpenhamn av vd Pia Kronqvist och fick kännedom om branden.

– Det var ingen rolig väckning, säger han.

Vad tänkte du just då?

– Jag är inte så känslomässig, utan var mer rationell. Man kan ju inte göra så mycket just då. Det har varit en telefonkedja sedan dess, säger Nils Poletti, som har varit på ett möte i Köpenhamn och nu ska åka direkt till Norrköping.

När får ni komma in i byggnaden?

– Det är en jättebra fråga. Jag tror att det kan dröja hela dagen. Det sista jag hörde var att det fortfarande pågår släckningsarbete, men att de har branden under kontroll, säger Nils Poletti vid 08.30-tiden.

Stora Teaterns första planerade föreställning på stora scenen är "Faust II" med premiär den 21 september. Den bygger på den klassiska myten om Faust som säljer sin själ till djävulen i utbyte mot kunskap. Uppsättningen marknadsförs som en "storslagen teaterfest".

– När man gör Faust II får man kanske räkna med att man gör högre makter lite irriterade, säger Nils Poletti.

Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!