Odlare och kockar dukade upp en grön buffé

Två skolor i samarbete skapade färggranna och smakfulla ekologiska rätter under temat "från jord till bord".

Elvira Carlsson har lagat och Moa Wik har odlat. Här med ett fat friterad grönkål.

Elvira Carlsson har lagat och Moa Wik har odlat. Här med ett fat friterad grönkål.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-10-11 16:00

Andraklassarna från restaurangprogrammet på Norrköping Fria Läroverk och Himmelstalunds utbildningscentrum (tidigare Himmelstalundsgymnasiet) dukade upp en fräsch buffé.

– Jättefina råvaror att jobba med. Utsökta. Vi har gjort sallader, grönsakschips, syltat väldigt mycket, kokat och lagt in, berättade Elvira Carlsson i sin vita kockrock.

Allt på borden var svenskt. Grönsaker och äpplen skördades på skolans odlingar. Osten kom från lokala mejerier. Kantarellerna från svenska skogen.

– Ekologiskt och kravmärkt. Vi försöker hålla oss till närodlat. Det känns väldigt viktigt att veta att det är odlat här utan olika kemiska medel och inte transporterat långt. Det ger mycket mer smak, sa Moa Wik, från Himmelstalund. 

Köksläraren Edgar Wöber brinner för samarbetet mellan skolorna.

– Tanken bakom allt är att eleverna ska få bättre förståelse för var råvarorna kommer ifrån. Trenden ligger mot att man ska äta mera vegetariskt. Våra elever har fått en insikt om hur grönsakerna odlas och hur mycket jobb som ligger bakom, sa Edgar.

Eleverna från båda skolorna har tidigare diskuterat hållbar utveckling för odlare och kockar.

Trädgårdsläraren Jenny Hedenmo berättade om hur grönsakerna här tillförts mineraler och vitaminer istället för sockersubstans.

– Vi får inte snabbodlade broilergrönsaker utan substans. Jorden påverkar också smaken, sa Jenny.

Som österrikare såg Edgar Wöber till att det serverades Apfelstrudel som desert och kvittenfrukten till marmeladen kom från hans egen trädgård. 

Karta: Himmelstalunds Utbildningscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!