Nya planer för klassiska byggnaden

I maj flyttade den sista permanenta verksamheten, ett korttidsboende, ut ur den byggnad som i folkmun kallas för Lennings sjukhem.

Lennings sjukhem går en ny framtid tillmötes. Men exakt vad som ska ske är fortfarande oklart.

Lennings sjukhem går en ny framtid tillmötes. Men exakt vad som ska ske är fortfarande oklart.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköpings kommun2019-10-15 20:00

Då var det liggande beslutet att byggnaden, byggd i slutet av 1800-talet, skulle fortsätta fungera som äldreboende. Men samma månad togs beslutet att lägga planerna åt sidan.

– Vi gjorde en förstudie och då uteslöts tankarna på ett demensboende. Det skulle bli alldeles för omfattande renoveringar. Vi har även tittat på att använda lokalerna som kontor, men den nuvarande detaljplanen tillåter bara vårdverksamhet, säger Gunnel Olah, sakkunnig inom lokaler och byggnationer på vård- och omsorgskontoret.

Den senaste tiden har en daglig verksamhet tillfälligt hållit till i lokalerna, efter att ha evakuerats på grund av en vattenskada i sina ordinarie lokaler. Just daglig verksamhet är det som nu planeras för framtiden på Lennings. 

– Förslaget från vård- och omsorgsnämnden är att man ska samla flera dagliga verksamheter under samma tak. Just nu håller vi på med en utredning med dels en riskanalys men också muntliga dialoger men de verksamheter som vi tror kan passa in här, säger Gunnel Olah. 

– Vi såg att anpassningen till ett modernt boende hade blivit alldeles för stor, bland annat för att alla rum inte har egen toalett. Då passade det bättre med daglig verksamhet i lokalerna. Den mindre fastigheten på gården, den som kallas för Matildagården, kommer däremot att byggas om till ett gruppboende där vi hoppas på inflyttning i mars 2021, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Skulle utredningen visa att den plan man jobbar utefter i dag är hållbar så kan inflyttning för de dagliga verksamheter som är aktuella för huset ske någon gång i mitten av 2021.

– Någon gång efter nyår kommer det nog att vara klart om det kommer att genomföras som planerat. Det är en lång process, men det är viktigt att det blir så bra som möjligt, säger Gunnel Olah.

Finns det några risker med att samla de här verksamheterna på liten yta?

– Det finns både för- och nackdelar med att flytta ihop verksamheterna. Fördelerna är att vi då kan lämna lokaler som i vissa fall är i dåligt skick och där vi ibland även kanske betalar lite för mycket i hyra – för våra egna, rustade lokaler. Sedan får man organisera verksamheterna så att de som kanske behöver lite mer avskildhet kan få det, säger Olle Vikmång.

Förslaget som nu utreds finns med i Kvartettens budgetförslag. Sammanlagt beräknas ombyggnationerna av Lennings och Matildagården gå på 55 miljoner kronor.

Karta: Lennings sjukhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!