Nu ska löparna kunna springa i ljus

34 av lamporna i Vrinneviskogen var trasiga när motionären Per Nyman räknade dem. Men nu ska belysningen lagas.

Per Nyman visar en av backarna i elljusspåret i Vrinneviskogen där bara en av lamporna fungerar. "Det är stor risk att göra sig illa."

Per Nyman visar en av backarna i elljusspåret i Vrinneviskogen där bara en av lamporna fungerar. "Det är stor risk att göra sig illa."

Foto: Elin Holmer

Norrköpings kommun2019-10-16 17:30

I måndags åkte Per Nyman till Vrinneviskogen för att ta en kvällspromenad. Han promenerar flera gånger i veckan i väntan på en ryggoperation. Vanligtvis går han dagtid och på mer centrala stråk, men den här gången hann klockan bli åtta på kvällen och det var mörkt ute.

– Så då tänkte jag att ett upplyst spår i skogen kunde vara ett skönt avbrott, säger han.

Men så blev det inte.

Han möttes av en nedsläckt parkering och när han kom ut i 2,4-kilometersspåret var långa sträckor helt mörka, bland annat flera branta backar.

– Jag har redan en skadad fot, nu blev jag rädd att snubbla på något i mörkret och göra mig illa igen. Jag fick ta fram mobiltelefonen och försöka lysa mig fram med den.

Han pratade med några andra motionärer som var ute i spåret samma kväll, bland annat två kvinnor, varav den ena hade pannlampa. De berättade för honom att det var tvunget för att se något och att de gick tillsammans då det kändes obehagligt att gå på egen hand.

– Då blev jag så jäkla förbannad. Ska det behöva vara så här?

Per Nyman bestämde sig för att gå slingan ett varv till och räkna hur många lampor som var trasiga. Han fick det till att 66 lampor lyste och att 34 var trasiga.

När vi träffas i skogen på tisdagskvällen finns en hel del motionärer ute i spåret. De flesta har pannlampa, ficklampa eller mobiltelefoner för att lysa vägen där lyktorna är trasiga.

– Och sen finns det säkert många som helt enkelt väljer bort att motionera överhuvudtaget.

På tisdagskvällen var representanter från kommunen på plats i skogen. De kunde också konstatera att det var mörkare än vanligt.

– Då det var jämna sekvenser med trasiga lampor så tror vi det rör sig om ett säkringsfel, säger Viktor Månsson, enhetschef, idrotts- och friluftsanläggningar, på kultur- och fritidskontoret.

– Vi fick ju först en felanmälan under tisdagen. Men nu är reparatörer på väg ut till skogen, säger Månsson på onsdagen.

Vi har tidigare berättat om att belysningen på olika håll i Norrköping varit ur funktion. Detta på grund av att kommunen ännu inte gjort klart med en ny entreprenör som ska ansvara för belysningen. Belysningen i Vrinneviskogen går dock under andra avtal. Det är kultur- och fritid som ansvarar för samtliga motionsspår i kommunen.

– Vi är tre personer som ska hålla koll på 140 spår, så vi är beroende av att medborgarna hör av sig till oss om det är något som är fel.

Per Nyman är förbannad på den dåliga belysningen i Vrinneviskogen och vill att kommunen fixar lamporna så att motionärerna kan känna sig trygga.
Per Nyman är förbannad på den dåliga belysningen i Vrinneviskogen och vill att kommunen fixar lamporna så att motionärerna kan känna sig trygga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!