Nu har Kulturnatten dragit igång

Dagen inleddes med att Samhällsbyggnadskontoret visade hur tomten vid Sista Supen på Västgötegatan skulle kunna komma att bebyggas och se ut i framtiden.

Jackie Leiby, Matilda Hallgren, Daniella Aman och John Bovellan har tagit fram de olika förslagen.

Jackie Leiby, Matilda Hallgren, Daniella Aman och John Bovellan har tagit fram de olika förslagen.

Foto: Jessica Edeson

Norrköpings kommun2019-09-28 14:43

– Sista Supen är egentligen en extra byggnad till ett gammalt apotek som fanns här fram till 1971 då det revs, säger Jackie Leiby, planarkitekt på Samhällsbyggnadskontoret.

Med hjälp av VR-teknik kunde Norrköpingsborna under lördagen ta del  av olika alternativ på byggnader som tagits fram av Samhällsbyggnadskontoret.

– Man får bygga här idag enligt den detaljplan som finns, men vi tittar på olika alternativ och frågar oss om vi ska bygga så mycket som detaljplanen tillåter eller om vi ska bygga mindre eller högre, säger Jackie Leiby. 

Hittills har fem olika alternativ tagits fram med utgångspunkt i den detaljplan som finns. 

– Ett alternativ är ett tvåvåningshus med vind och ett annat förslag är på sju våningar på den ena tomten och fem våningar på den andra. Vi har också andra förslag som är varianter av den högre byggnaden och ett förslag på en byggnad med tre våningar utan vind.

Men när ett av alternativen skulle kunna bli aktuellt för byggstart är än så länge oklart.

– Vi har ingen bestämd tidsplan nu däremot så siktar vi på att få ut ett samrådsförslag vid årsskiftet eller i början av januari. Det finns en del utredningar som vi måste göra.

Ett av frågetecknen är till exempel de träd som just nu står på tomten. 

– Träden har biotopskydd så vi måste få tillstånd att ta bort dem och vi måste ha ett särskilt skäl. Om vi får tillstånd att ta bort dem så måste vi göra kompensationsåtgärder och vi vet inte hur de skulle se ut än, säger Jackie Leiby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!